
Шипинка
„Сакам да останам фит- токму сега“
Шипинката ги задоволува вашите вкусови 
Шипката зрее кон крајот на летото. Се препорачува да не се конзумира свежа поготово доколку расте диво, во природата. 
Плодовите од различни видови рози, посебно оние од т.н. „кучешка-роза“  се нарекуваат шипинки. Но, овие сјајно-црвени всушност не се вистинско овошје. Навистина, она што важи како овошје се зрната, а не како што се верува, семето. Со нејзиниот сладок вкус, шипинката е одлична состојка во намази и џемови. Во облик на суви лушпи, шипката може да ја најдеме во разни чаеви, посебно во чаеви за трудници, кои служат за загревање на стомакот. Состојки од шипка може исто така да се пронјдат во козметички производи како маскара, креми за нега на кожа и лосиони за после бричење. 








