Вегетаријански полнети пиперки
од Настасија Кјара Петриќ
2/20/2024

Готово за 100 Мин.
Време за подготовка: 35 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 65 Мин.
Вегетаријанско
•
Без глутен
•
Главно јадење
Состојки
за 4 Порции
Вегетаријански полнети пиперки
- 1 пакување dmBio веганска мелена мешавина 
- 1 голема главица црвен кромид 
- 3 поголеми чешниња лук 
- Малку dmBio екстрадевствено маслиново масло 
- 3 полни лажици dmBio сушен зеленчук во прав 
- 1 полна лажица црвен пипер 
- 1 – ½ лажичка мелен црн бибер 
- 2 мали јајца 
- 7-8 средни пиперки бабури 
- 150 г dmBio ориз со цело зрно 
- 690 г сос од домати 
- 3 ловорови листа 
- Половина лажичка сол и уште малку мелен црн бибер по вкус 
- 1 китка магдонос или целер 
Подготовка
на пиперките
- Чекор - Прелијте ја веганската замена за месо со зовриена вода и оставете барем 15 минути да набабри, па исцедете ја и оставете ја на страна додека ги подготвувате другите состојки. 
- Чекор - Кромидот ситно исечекајте го и продинстајте го на малку маслиново масло додека да омекне и малку да карамелизира. Лукот стиснете го низ преса за лук и додајте го во кромидот малку да се запече, па потоа додадете ја набабрената и процедена веганска мешавина. 
- Чекор - Пропржете ја смесата заедно со сушениот зеленчук, црвениот и црниот пипер. Пржете ги состојките барем 10 минути додека течноста потполно не испари. Префрлете ја смесата во сад настрана и почекајте да се олади. Додајте го оризот и јајцата и измешајте да добиете еднолична смеса. Пиперките измијте ги, исчистете ги од семките и наполнете ги со смесата. 
- Чекор - Во голем лонец ставете го сосот од домати и додајте вода колку што собира во теглата од сосот од домати. Додајте ловоров лист, китка магдонос, посолете и уште малку сол и црн пипер, ставете ги полнетите пиперки, затворете го лонецот и варете 45 минути додека пиперката да омекне и да се свари оризот. 
- Чекор - Сервирајте го јадењето со варен компир или пире, а остатокот по потреба замрзнете го за друг ден. Совет: Подгответе двојно количество полнети пиперки и вишокот замрзнете го за да си ја олесните подготовката на ручек за друг ден кога немате доволно време за готвење. 








