Вегетаријански полнети пиперки
од Настасија Кјара Петриќ
2/20/2024

Готово за 100 Мин.
Време за подготовка: 35 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 65 Мин.
Вегетаријанско
•
Без глутен
•
Главно јадење
Состојки
за 4 Порции
Вегетаријански полнети пиперки
1 пакување dmBio веганска мелена мешавина
1 голема главица црвен кромид
3 поголеми чешниња лук
Малку dmBio екстрадевствено маслиново масло
3 полни лажици dmBio сушен зеленчук во прав
1 полна лажица црвен пипер
1 – ½ лажичка мелен црн бибер
2 мали јајца
7-8 средни пиперки бабури
150 г dmBio ориз со цело зрно
690 г сос од домати
3 ловорови листа
Половина лажичка сол и уште малку мелен црн бибер по вкус
1 китка магдонос или целер
Подготовка
на пиперките
Чекор
Прелијте ја веганската замена за месо со зовриена вода и оставете барем 15 минути да набабри, па исцедете ја и оставете ја на страна додека ги подготвувате другите состојки.
Чекор
Кромидот ситно исечекајте го и продинстајте го на малку маслиново масло додека да омекне и малку да карамелизира. Лукот стиснете го низ преса за лук и додајте го во кромидот малку да се запече, па потоа додадете ја набабрената и процедена веганска мешавина.
Чекор
Пропржете ја смесата заедно со сушениот зеленчук, црвениот и црниот пипер. Пржете ги состојките барем 10 минути додека течноста потполно не испари. Префрлете ја смесата во сад настрана и почекајте да се олади. Додајте го оризот и јајцата и измешајте да добиете еднолична смеса. Пиперките измијте ги, исчистете ги од семките и наполнете ги со смесата.
Чекор
Во голем лонец ставете го сосот од домати и додајте вода колку што собира во теглата од сосот од домати. Додајте ловоров лист, китка магдонос, посолете и уште малку сол и црн пипер, ставете ги полнетите пиперки, затворете го лонецот и варете 45 минути додека пиперката да омекне и да се свари оризот.
Чекор
Сервирајте го јадењето со варен компир или пире, а остатокот по потреба замрзнете го за друг ден. Совет: Подгответе двојно количество полнети пиперки и вишокот замрзнете го за да си ја олесните подготовката на ручек за друг ден кога немате доволно време за готвење.



