Пециво од моркови и овесни снегулки
од Настасија Кјара Петриќ
2/23/2024
Готово за 65 Мин.
Време за подготовка: 15 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 50 Мин.
Појадок
Состојки
за 4 Порции
Пециво од моркови и овесни снегулки
3 големи моркови (за 200 г рендан морков)
600 мл вода
1 сув квасец
50 г dmBio мелено ленено семе
50 мл dmBio маслиново масло
10 г ситна сол
600 г брашно за пица
250 г ситни овесни снегулки
Неколку лажици сусам
Намаз од црни маслинки и фета сирење
Подготовка
на пецивото
Чекор
Морковот излупете го и изрендајте го на крупната страна од рендето. Во голем сад ставете ги водата, квасецот, семките, маслото и солта и измешајте со жица. Сега ставете го брашното и овесните снегулки, па со лажица измешајте ги состојките за рамномерно да се соединат.
Чекор
Значи, тестото не треба долго да се меси, доволно е да се измеша неколку минути за сите состојки убаво да се поврзат. Смесата за пецивото покријте ја со пластична фолија и оставете ја во фрижидер да преноќи.
Чекор
Следното утро загрејте ја рерната на 220 °C степени, а тавата обложете ја со хартија за печење. Садот со смесата за печивото извадете го од фрижидер, па со поголема лажица, земајте од тестото и распоредете го во тавата. Пред секое земање од тестото, лажицата потопете ја во обична вода. На тавата ќе собере околу 9 парчиња.
Чекор
Пецивото наросете го со сусам или други семки по желба. Парчињата претходно да се премачкаат со изматено јајце или само со малку масло. Пецивото печете го 25 минути. Кога ќе го извадите од рерна, прекријте го со влажна крпа за да омекне
Чекор
Повторете ја постапката со остатокот од тестото. Печивото сервирајте го со омилениот намаз или, по наша препорака, со намаз од црни маслинки и фета сирење.
Чекор
Совет: Иако пецивата изгледа дека можат да се сервираат само со солени намази, можете слободно да ги намачкате со путер и омилениот џем, а наш предлог е да го пробате и dmBio овошниот намаз од јагоди или малини.





