Брускети капоната
од Настасија Кјара Петриќ
2/16/2024

Готово за 40 Мин.
Време за подготовка: 15 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 25 Мин.
Вегетаријанско
Состојки
за 4 Порции
Брускети капоната
1 голема главица кромид
1 голема пиперка
1 среден модар патлиџан
3 чешниња лук
1 прстофат сол
1 лажичка суво оригано
Половина лажичка сол
80 г dmBio маслинки
20 г капари
2 лажици суво грозје
1 конзерва сечкани домати
1 лажица dmBio балсамиран оцет
1 лажица ливадски мед
1 пакување пињоли
4 лажици dmBio маслиново масло
1 багет
По желба, каенски пипер или крупно мелено чили
Подготовка
на брускетите
Чекор
Во длабока тава, на умерена температурата, ставете го маслиновото масло да се грее. На него пржете го кромидот и пиперките, исечени на средни коцкички, околу 10 минути додека зеленчукот да добие убава боја од сите страни, пожелно е и малку потемна боја за да му се истакне вкусот.
Чекор
За тоа време, излупете го модриот патлиџан, исечете го на еднакви коцки и пржете го со кромидот и пиперките додека да омекне. Зачинете со сол и оригано, па додајте ги маслинките, капари и суво грозје, промешајте неколку секунди, па полејте го со сосот од домати. Додајте оцет и мед, по желба додадете луто чили пиперче и гответе ги сите состојки 15-ина минути сè додека да испари целата течност, а јадењето да згусне и да стане кремасто
Чекор
Префрлете го во посебен сад за да се олади, а за тоа време тостирајте ги пињолите на сува тава, како и парчињата багет на грил-тава со маслиново масло.
Чекор
Сервирајте ги брускетите со подебел слој на кремаста капоната, наросете со пињоли, па повторно прелијте со маслиново масло, а по желба украсете со ливчиња свеж босилек или магдонос. Како додаток, можете врз сите да нарендате кора од лимон
Чекор
Пињолите можете да ги замените со тостиран сончоглед или јаткасти плодови, по желба, насечкани на помали парченца и тостирани.