Колач од лимета и ф‘стаци
од Настасија Кјара Петриќ
1/26/2024

Готово за 65 Мин.
Време за подготовка: 25 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 40 Мин.
Десерт
•
Веганско
Состојки
за 8 Порции
Колач од лимета и ф‘стаци
300 г брашно за пица или мазно пченично брашно тип 550
140 г dmBio шеќер од шеќерна трска
2 кесички dmBio ванилин шеќер
dmBio прашок за пециво
1 прстофат сол
100 мл dmBio масло за печење
100 мл dmBio масло за печење
2 големи лимети (100 мл сок + кора)
1 пакување ф‘стаци (200 г)
1 овесен јогурт
Подготовка
на колачот
Чекор
За почеток изрендајте ја кората од лимета и оставете ја настрана, па исцедете го сокот за да добиете 100 мл течност. Бидејќи во лиметата нема многу семки, секако искористете ја и внатрешноста која се двои при цедењето.
Чекор
Во голем сад измешајте го брашното, двата вида шеќер, прашокот за печиво и солта. Во посебен сад измерете масло и јогурт од овес, па додајте го сокот од лимета, „месото“ од лиметата и со жица за матење лесно измешајте ги сувите и влажните состојки. Немојте премногу да ја мешате смесата, само колку да се изедначи.
Чекор
Загрејте ја рерната на 180 ºС. За овој тип на колач, најдобро е да користите силиконски калап за печење, може тркалезен, правоаголен или долгнавест. Ставете ја смесата во калапот и печете 40 минути.
Чекор
Кога тестото целосно ќе се излади, горниот дел премачкајте го со овесниот јогурт, наросете кора од лимета, па преку целиот колач наросете крупно исечкани ‘фстаци, излупени и тостирани на сува тава за да им се истакне вкусот.
Чекор
Совет: Овесниот јогурт можете да го замените со кој било друг вегански јогурт по желба. Во овој колач, лиметата може да ја замените со лимон.



