Медитеранска салата со булгур и фалафел
од Настасија Кјара Петриќ
2/23/2024
Готово за 40 Мин.
Време за подготовка: 25 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 15 Мин.
Вегетаријанско
•
Без јајца
Состојки
за 4 Порции
Медитеранска салата со булгур и фалафел
200 г dmBio булгур
1 пакување dmBio смеса за фалафел
200 г шери домати
1 помало чешне лук
2 лажици фета сирење
3 лажици dmBio маслинки
1 средна свежа краставица
1 помал црвен кромид
2 лажици dmBio брусница
+ dmBio масло за пржење на фалафелот
за прелив:
100 мл dmBio маслиново масло
50 мл dmBio јаболков оцет
10 г dmBio сенф
5 г ливадски мед
10 г свеж босилек
Половина лажичка сол
Подготовка
на салатата
Чекор
Булгурот измијте го во цедалка под вода и ставете го да се вари 10-12 минути во малку посолена зовриена вода. Процедете го, измијте го со ладна вода и оставете го во цедалката за водата целосно да се исцеди додека ги подготвувате другите состојки.
Чекор
Смесата за фалафел помешајте ја со 260 мл зовриена вода, добро промешајте и оставете да отстои 15 минути. Со влажни раце од смесата формирајте 13-15 топчиња. Во тенџерче ставете доволно масло, да дојде до половина од тенџерчето и загрејте го. Топчињата пржете ги на средна температура од двете страни за да добијат златно-кафена боја. Извадете ги во чинија, обложена со хартиена крпа, за да се впие вишокот маснотија
Чекор
Префрлете го во посебен сад за да се олади, а за тоа време тостирајте ги пињолите на сува тава, како и парчињата багет на грил-тава со маслиново масло.
Чекор
Доматите измијте ги, исечете ги на половинки или четвртинки и измешајте ги со лукот, стиснат на преса, со фета сирењето и маслинките пресечени на половина. Краставицата излупете ја, пресечете ја по должина, извадете ѝ ги семките од средината и исечкајте ја на коцкички. Лукот излупете го и исечете го на тенки полумесечинки.
Чекор
Од состојките за прелив, со рачен миксер, направете кремаст прелив за салата. Сварениот и изладен булгур измешајте го со брусницата (можете да ги пресечете зрната на половина, но не мора) и распоредете го на дното на голема чинија. Потоа рамномерно нанесете ја смесата од домати, поросете со краставицата и лукот, наредете го и пржениот фалафел и прелијте со подготвениот прелив од босилек.
Чекор
СОВЕТ: Ако сакате уште повеќе да го скратите времето на подготовка, наместо dmBio фалафел, со јадењето сервирајте варен наут, малку измиен со ладна вода во цедалка.