КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина

Дозволено и забрането: Исхрана додека доите

На што треба да внимаваат мајките? Што го поттикнува протокот на млеко? А што треба да избегнуваат доилките во исхраната? Совети од акушерката.

dm-drogeriemarkt

dm дрогерие маркт

Време за читање 3 Мин.

12/21/2023

kep-1

Здравата исхрана додека доите е исто толку важна како и за време на бременоста. Christina Kulle, дежурна акушерка во клиниката во Клагенфурт и шеф на регионалната канцеларија во Корушка (Kärnten) на австрискиот одбор за акушерки, објаснува што е важно.

Високи енергетски потреби за време на доењето

Истражувањата претпоставуваат дека производството на еден литар мајчино млеко бара енергија од околу 940 калории. Телото на мајката на тој начин постигнува врвни перформанси - не е ни чудо што потребите за енергија на мајката се зголемуваат при доењето. „Затоа препорачуваме високоенергетска храна при доењето“, објаснува Christina Kulle.

Важи следново: Приближно 30 проценти од дневните потреби за калории на мајките кои дојат треба да бидат покриени со висококвалитетни растителни масла (масти), приближно 50 проценти со јаглехидрати. Потребниот внес на протеини треба да се добие и од животински и од растителни извори на протеини, а новите мајки исто така треба да се потрудат да внесуваат доволно минерали и витамини. Сепак: „Сè на сè, за жал има многу контрадикторни изјави и совети во однос на исхраната на мајките кои дојат“, истакнува експертот.

Инаку, зголемената потреба за течност не е докажана, дури и ако многу мајки зборуваат за зголемена жед за време на доењето. Значи правилото е: „Пијте кога сте жедни!“

Подобро не: Што треба доилките да избегнуваат

Сирење од сурово млеко, меко варени јајца и розово пржен стек? Кога дојат, на мајките им е дозволено да јадат храна од која морале да се откажат за време на бременоста. Единствен исклучок: Мајките кои дојат треба и понатаму да избегнуваат алкохол.

И кофеинот во умерени количини е повторно дозволен. Се препорачува претпазливост со кромидот и лукот: За нив се вели дека го менуваат вкусот на мајчиното млеко.

И: Ако мајката јаде многу јадења со зелка, тоа може да предизвика надуеност кај бебето. Но, сè уште има недостаток на научни докази за тоа.

Најдобро е да проверите дали потоа се менуваат потребите на вашето бебе за пиење.

Кои прехранбени производи се добри за мајчиното млеко?

Иако не е научно докажано, акушерките имаат добри искуства со тоа: храна богата со јаглехидрати и витамин Б, како и чаеви за доење со морач и анасон како и безалкохолно темно пиво традиционално се користат за поттикнување на производството на млеко. 

„Исто како пилешка супа за сила, корен од лотос, ривела, јадења од јачмен, овесна каша“, вели експертката.