КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина

Вегански сутлијаш

од Хајрудин Шишиќ

2/22/2024

Вегански сутлијаш

Готово за 35 Мин.

Време за подготовка: 5 Мин.

Време за готвење-/печење: 30 Мин.

Десерт

Без лактоза

за 4 Порции

Вегански сутлијаш

  • 1 л dmBio напивка од бадем

  • 200 г dmBio ориз

  • 50 г dmBio кокосов шеќер

  • 1 мала лажичка цимет

  • dmBio јаворов сируп

на сутлијашот 

  1. Чекор

    Измиениот ориз додајте го во напивката од бадем во длабок сад или во тенџере. Исто така, додајте го и кокосовиот шеќер и циметот.

  2. Чекор

    Загрејте го напитокот до зовривање, па намалете ја температурата и оставете оризот да се вари 30 минути на ниска температура. Повремено мешајте.

  3. Чекор

    По подготовката сервирајте во мали керамички или стаклени садови.

  4. Чекор

    Совет: За подготовка на сутлијашот користете ориз со цело зрно заради големото количество скроб. По желба, сутлијашот засладете го со dmBio јаворов сируп.

  1. 200 г dmBio ориз

    200 г dmBio ориз

  2. 1 л dmBio напивка од бадем

    1 л dmBio напивка од бадем

  3. 50 г dmBio кокосов шеќер

    50 г dmBio кокосов шеќер

  4. dmBio јаворов сируп

    dmBio јаворов сируп