Вегански сутлијаш
од Хајрудин Шишиќ
2/22/2024
Готово за 35 Мин.
Време за подготовка: 5 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 30 Мин.
Десерт
•
Без лактоза
Состојки
за 4 Порции
Вегански сутлијаш
1 л dmBio напивка од бадем
200 г dmBio ориз
50 г dmBio кокосов шеќер
1 мала лажичка цимет
dmBio јаворов сируп
Подготовка
на сутлијашот
Чекор
Измиениот ориз додајте го во напивката од бадем во длабок сад или во тенџере. Исто така, додајте го и кокосовиот шеќер и циметот.
Чекор
Загрејте го напитокот до зовривање, па намалете ја температурата и оставете оризот да се вари 30 минути на ниска температура. Повремено мешајте.
Чекор
По подготовката сервирајте во мали керамички или стаклени садови.
Чекор
Совет: За подготовка на сутлијашот користете ориз со цело зрно заради големото количество скроб. По желба, сутлијашот засладете го со dmBio јаворов сируп.