Босански лонец со наут
од Хајрудин Шишиќ
2/20/2024

Готово за 30 Мин.
Време за подготовка: 10 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 20 Мин.
Без глутен
•
Без јајца
•
Вегетаријанско
•
Главно јадење
Состојки
за 4 Порции
Босански лонец со наут
200 г наут
1 главица црвен кромид
dmBio маслиново масло
250 г компир
200 г домати во конзерва
dmBio мешавина од италијански зачини
50 г dmBio слатка пченка
50 г грашок
50 г морков
1 л вода
Подготовка
на босански лонец
Чекор
Во длабок лонец загрејте малку маслиново масло и 2-3 минути пржете го ситно сечканиот црвен кромид.
Чекор
Потоа додајте го наутот, зачините и измешајте. Потоа, додајте го ситно исечканиот компир со доматите. На крајот додајте ги и пченката, грашокот и сечканиот морков.
Чекор
Сите состојки измешајте ги и налејте вода. Варете 25-30 минути со повремено мешање.
Чекор
Совет: По желба, додека додавате домати, додајте и црвен пипер или чили пиперчиња. Исто така, додека сервирате, дополнително зачинете со свежи зачини како магдонос или сушени италијански зачини.



