КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина

Печена туфахија 

од Хајрудин Шишиќ

2/22/2024

Печена туфахија 

Време за подготовка: 15 Мин.

Време за готвење-/печење: 25 Мин.

Десерт

Без лактоза

Без глутен

Без јајца

Состојки

за 6 Порции

  • 6-7 зрели јаболка

  • 80 г dmBio лешници

  • 80 г бадеми

  • 20 г dmBio кокосово масло

  • dmBio јаворов сируп

  • 50 мл dmBio јаворов сируп

  • 20 г dmBio кокосов шеќер

Подготовка

на туфахијата

  1. Јаболката измијте ги и издлабете ги во средина за да ги извадите семките. Во длабок стаклен сад измешајте ги толчените лешници, бадеми, индиски ореви, растопеното кокосово масло, јаворовиот сируп и кокосовиот шеќер.

  2. Смесата треба да личи на смеса за гранола или бисквитно тесто. Јаболката полнете ги со смесата од јаткасти плодови, па потоа наредете ги во тава или во калап за печење, претходно обложен со хартија за печење или премачкан со кокосово масло.

  3. Полнетите јаболка печете ги 20-25 минути на 180 °C

  4. Совет: Користете поголеми кисели јаболка за да не се распаднат при печењето. Сервирајте топло со крем од ванила. По желба, во смесата за полнење, додајте цимет.

  1. dmBio кокосов шеќер, 250 г

  2. dmBio индиски ореви, 300 г

  3. dmBio лешници, 200 г

  4. dmBio јаворов сируп, 375 мл

  5. dmBio кокосово масло, 300 мл