Печена туфахија
од Хајрудин Шишиќ
2/22/2024

Готово за 40 Мин.
Време за подготовка: 15 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 25 Мин.
Десерт
•
Без лактоза
•
Без глутен
•
Без јајца
Состојки
за 6 Порции
Печена туфахија
6-7 зрели јаболка
80 г dmBio лешници
80 г бадеми
20 г dmBio кокосово масло
dmBio јаворов сируп
50 мл dmBio јаворов сируп
20 г dmBio кокосов шеќер
Подготовка
на туфахијата
Чекор
Јаболката измијте ги и издлабете ги во средина за да ги извадите семките. Во длабок стаклен сад измешајте ги толчените лешници, бадеми, индиски ореви, растопеното кокосово масло, јаворовиот сируп и кокосовиот шеќер.
Чекор
Смесата треба да личи на смеса за гранола или бисквитно тесто. Јаболката полнете ги со смесата од јаткасти плодови, па потоа наредете ги во тава или во калап за печење, претходно обложен со хартија за печење или премачкан со кокосово масло.
Чекор
Полнетите јаболка печете ги 20-25 минути на 180 °C
Чекор
Совет: Користете поголеми кисели јаболка за да не се распаднат при печењето. Сервирајте топло со крем од ванила. По желба, во смесата за полнење, додајте цимет.



