Вегански извори на протеини
Трпеза полна со боја: Веганските извори на протеини се разновидни, вкусни и позитивно влијаат на здравјето и околината. Оној, кој се откажува од животински производи во исхраната, наоѓа многу други хранливи намирници богати со протеини, кои создаваат здрава разноликост на чинијата. Кои вегански извори на протеини содржат особено многу протеини, како да ги комбинирате паметно и брзо да внесете повеќе протеини во исхраната, прочитајте овде.

dm дрогерие маркт
Време за читање 5 Мин.
•
2/21/2025

Зошто се протеините важни?
Протеините се ,,ин“: Исхраната со висок протеински состав во моментов доживува вистински хајп. Без разлика дали станува збор за пудинг, сирење или манџи, многу варијанти се достапни со дополнително висок процент на протеини. Но, зошто всушност телото има потреба од протеини?
Кратко кажано, протеините ја формираат основата на животот: Тие служат за имунолошка одбрана, обезбедуваат енергија, ја одржуваат мускулатурата стабилна и поттикнуваат раст на мускулите. Протеините исто така обезбедуваат вредни аминокиселини, кои телото ги употребува за изградба на клетки и ткива. Интересно е што многу од овие есенцијални супстанции телото не ги произведува само. Поради тоа, неопходно е да се внесуваат преку храната.
Сепак, многу од овие животно важни компоненти на протеините се присутни во животинските производи. Особено месото и колбасите, но и млечните производи и јајцата се богати со протеини.
Дали веганските извори на протеини се висококвалитетни?
Животинските производи во голема мера имаат висока биолошка вредност, односно телото може да ги претвори особено многу од содржаните протеини во сопствени протеини. Една од причините е што тие содржат многу есенцијални аминокиселини. Овие понекогаш недостасуваат во веганските извори на протеини.
Добрата вест е: Со паметно комбинирање на веганските извори на протеини, исто така можете да профитирате од оптимален микс на најважните аминокиселини, но и растителните производи генерално содржат помалку заситени масни киселини од животинските, што исто така придонесува за вашето здравје.
Топ извори на протеини за вегани
Бројни растителни намирници нудат висок процент на протеини. Така, за веганите може да биде лесно да интегрираат висок процент на протеини во исхраната. Со овие вегански состојки можете да подготвите вкусна вечера со висок протеински состав:
Слатките волчјаци нудат околу 40 грама протеини на 100 грама. Со тоа, овие мешунки спаѓаат меѓу најдобрите вегански извори на протеини. Исто така, процентот на витамин Ц и минерали како магнезиум и железо е висок. Волчјаците исто така имаат оптимален профил на аминокиселини.
Во сојата не се содржат само околу 38 грама протеини на 100 грама, туку и сите аминокиселини што вашето тело не ги произведува само. Не е чудо што се смета за идеален заменик за месо и не помалку ценет од спортистите. Добро е да се знае: Тофу, кој е главно составен од соја, исто така нуди висок процент на железо.
Јатките, пред сѐ, кикирики, содржат повеќе протеини отколку многу видови месо и риба. Од нив можете да направите крцкави енергетски топчиња со кикиритки и чоколадо.
Лененото семе спаѓа во категоријата на растителни влакна и вегански извори на протеини. Овие мали семиња се исто така богати со здрави омега-3 масни киселини, калциум, витамини и минерали.
Киноата содржи бројни важни аминокиселини и над 10 грама протеини на 100 грама. Ова псевдожитарка – ботанички гледано, има оревест вкус и е нискокалорична.
Овесните снегулки имаат сличен процент на протеини – и тие спаѓаат меѓу универзалните производи во веганската кујна. Без разлика дали во слатки или солени рецепти, снегулките долго ве заситуваат и се сметаат за идеален вегански извор на протеини.
Предности на веганските извори на протеини
Среќни без месо: За исхрана богата со протеини не се потребни животински производи. Веганските извори на протеини дури нудат некои предности за вашето здравје: Тие се богати со незаситени масни киселини, кои позитивно влијаат на кардиоваскуларниот систем и помагаат во апсорпцијата на витамини.
Срцето и крвните садови се радуваат што веганските извори на протеини се без холестерол.
Наместо тоа, тие содржат многу влакна. Тоа може да има позитивно влијание на здравјето на цревата и долго ве заситува.
Во сојата, мешунките и слично, покрај протеините, се содржат и витамини, минерали и антиоксиданти.
Со хранливи растителни производи богати со протеини, можете да создадете вкусни и разновидни рецепти: Јаткастите плодови и семињата ги подобруваат многу јадења, а леќата и сојата се вкусни во готвените јадења, чорби или веганска лазања.
Совет: Пробајте го овој рецепт за веганско болоњезе.
Прашања и одговори за веганските извори на протеини
Како да ги комбинирате веганските извори на протеини?
Како да ги комбинирате веганските извори на протеини?
Совршено распоредени за оптимален профил на аминокиселини: Кога ќе подготвите мешунки со житарки како што се интегрален ориз или тестенини, јаткасти плодови и овесни снегулки, како и соја производи како што е тофу со зелени зеленчуци, тоа обезбедува оптимална исхрана. Паметните комбинации на веганските извори на протеини ја зголемуваат биолошката вредност.
Како да ја олесните веганската исхрана?
Како да ја олесните веганската исхрана?
Дали немате време да готвите во моментот и ви е важен висок процент на протеини при закуски? Како меѓуоброк, веганските протеински шејкови и протеинските барови се одличен избор. Совет: Прашоците можат да се користат и како состојка за десерти, вафли и палачинки.
На што се базира веганскиот протеински прав?
На што се базира веганскиот протеински прав?
Додека традиционалните протеински правови често се произведуваат на основа на сурутка, веганските алтернативи се базирани на растителен протеин. Особено распространети се варијанти од коноп, грашок и ориз.
