КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
  1. 6116DXX1

Крај на листата

Чекор по чекор до вашиот дом

Пред да го држите вашиот готов производ во рацете, поминува низ многу различни производствени чекори. Во продолжение ќе добиете увид во производството на вашиот производ и ќе се запознаете со луѓето кои биле вклучени во тој процес.

  1. Weltkarte
Берба на кокосова вода

 1. Одгледување и берба: различни провинции на Шри Ланка

  1. Кокосовата палма, позната како „дрво на животот", е суштински дел од животот во Шри Ланка. Секој дел од дрвото, од корените, кората, плодот, цветот до листовите, се користи. Кокосовото млеко и кокосовото масло се важни состојки во вкусната кујна на Шри Ланка, а кокосот се смета за основна храна во земјата.

  2. Одгледувањето на кокосот во Шри Ланка датира уште од античките времиња. Денес, околу една десетина од обработливите површини на Шри Ланка се користат за одгледување на кокос, што го прави трет најголем извозник во земјата. Шри Ланка, позната како „бисер на Индискиот океан“, обезбедува идеални климатски услови за одгледување на кокос.

  3. Кокосовата палма може да нарасне до 24 метри висина. Од садница до прв плод обично поминуваат 5-6 години. Кокосовата палма созрева 12 месеци на дрвото пред да може да биде берена. За време на процесот на созревање, во кокосот се формира освежувачка кокосова вода богата со хранливи материи и електролити.

  4. Од садница до прв плод обично поминуваат 5-6 години. Кокосовата палма созрева 12 месеци на дрвото пред да може да биде берена. За време на процесот на созревање, во кокосот се формира освежувачка кокосова вода богата со хранливи материи и електролити.

  5. Кога е плодот подготвен за берба, кокосовите палми се берат со долги стапови или од искусни планинари. Една кокосова палма годишно дава во просек 40-45 кокоса. По бербата, зелениот надворешен омот на кокосот се отстранува во процесот кој се нарекува „dehusking“. Отстранетиот омот се користи за производство на конопци или служи како складиште за влага и хранливи материи за кокосовите палми, така што омотите се закопуваат во земјата и/или се складираат над земјата.

  6. Гунапала, 72 години, живее со својата сопруга Гнанавати во домаќинство со седум членови во срцето на кокосовиот триаголник на Шри Ланка. Тој е долгогодишен производител на кокос. Во 2008 година добил органска сертификација и научил како да ги исполни органските стандарди во своите кокосови фарми. Оваа сертификација му овозможила пристап до органскиот пазар, каде нуди органски сертифицирани кокоси, помеѓу другото и за dmBio кокосова вода.

  7. Штом кокосовите плодови, кои ги берат фармери како Гунапала, се наберат и олупат, се товарат и транспортираат во Мирига за понатамошна преработка.

Крај на листата

Priprema na kokosova voda

Преработка: Мирига, западна провинција, Шри Ланка

Во градот Мирига, во кокосовиот триаголник на западната провинција на Шри Ланка, кокосовата вода собрана од околните органски фарми се преработува и пакува за dmBio кокосова вода. На тој начин се осигурува дека голем дел од додадената вредност за dmBio кокосовата вода останува во Шри Ланка и ги користи локалните заедници.

  1. Кога кокосите ќе пристигнат во преработувачкиот погон во Мирига, кокосовата вода се екстрахира, филтрира и пастеризира. По тоа, кокосовата вода поминува низ процес на ултра високо загревање, кој ја стерилизира и ја прави долготрајна за само неколку секунди.

  2. Кокосовата вода потоа безбедно и хигиенски се пакува во Тетрапак. Процесот на полнење се одвива со голема брзина - на пример, може да се наполнат 9000 единици од 330 мл dmBio кокосова вода на час.

  3. Строгите контроли на квалитетот осигуруваат дека dmBio кокосовата вода ги исполнува највисоките стандарди за квалитет и безбедност, додека истовремено го задржува својот вкус.

  4. Готовата dmBio кокосова вода се пакува во кутии и се подготвува за испорака.

  5. За испорака, кутиите се пакуваат на палети. Кога се натоварени на палетите, остануваат во складиште најмалку 72 часа и поминуваат низ последната контрола на квалитетот.

Крај на листата

Нашиот производствен партнер и снабдувач

 3. Наш производител и добавувач, Мирига, Шри Ланка

dmBio соработува со едно од најстарите претпријатија за преработка на кокос во Шри Ланка. Производителот е семеен бизнис кој е основан во 1920 година во Гириули, во срцето на кокосовиот триаголник на Шри Ланка, и денес се води од четвртата генерација. 
Нашиот производител се потпира на поддршка од локалните земјоделски заедници. Земјоделците како Гунапала и многу други се обучени и поддржани на патот до органска сертификација

Дистрибутивен центар на dm

 4. Од нас до вас

Од нашите дистрибутивни центри во Вагхаусел, Вајлерсвист и Вустермарк, dmBio кокосовата вода тргнува на последната етапа од своето патување до нашите dm продавници. Кога ќе пристигнат, се сместуваат на полиците, каде можете да ги најдете при следното купување.

Оваа сертификација е на вашиот производ: