Крај на листата
Чекор по чекор до вашиот дом
Пред да го држите во рака готовиот производ, тој проаѓа низ многу различни производствени чекори. Во продолжение ќе ги погледнете сите чекори на производството на вашиот производ и ќе ги запознаете луѓето кои учествуваат во истите.

1. Одгледување и берење, Хосагунда, Карнатака, Индија
Џекфрут е растение црница и потекнува од тропските земји. Главно се одгледува во Индија, Тајланд, Бангладеш, Индонезија, Непал и Шри Ланка, а често се користи како замена за месо во Европа. Џекфрут првично доаѓа од јужна Индија, но сега се одгледува и во други тропски земји со слична клима. Џекфрутот во нашиот dmBio производ, доаѓа од индиската држава Карнатака.
2. Обработка, Бенгалуру, Карнатака, Индија
Во индиската држава Карнатака, каде се одгледува џекфрут, исто така се обработува, конзервира и етикетира. Тоа значи дека голем дел од додадената вредност останува во Индија.
3. Нашиот производствен партнер и добавувач, Берлин, Германија
Нашиот производствен партнер е специјализиран за вегански деликатеси направени од избрани висококвалитетни органски состојки. Иновативност, кулинарски задоволства и уживање во мирна совест се во фокус на неговите производи. Општествената и еколошката одржливост, како и етичкото делување се главни грижи за нашиот производствен партнер, што се одразува во ланците за снабдување и соработката со неговите добавувачи. Нашиот парнтер се потпира на дијалог со земјоделците, плаќа соодветни цени и ги поддржува со обука и сертифицирање. Тој е сигурна врска меѓу dm и заедниците во Индија.
Од нас до вас
Од дистрибутивниот центар, dmBio џекфурт во лименка ја започнува завршната фаза на својот пат до нашите дрогерии. Кога ќе стигне на дестинацијата, се става на полици каде може да го пронајдете следниот пат кога ќе одите на пазарување.
Вашиот производ ги има следните сертификати:
Проекти кои ги поддржува:
Подобрување на составот на органското земјоделство со помош на проектот за одгледување на дрвца
Заедно со индиската заедница, нашиот партнер во производството го започнал проектот за подобрување на органското земјоделство во Индија. Целите на проектот вклучуваат сузбивање на деградацијата на земјиштето, зголемување на биолошката разновидност и овозможување на малите земјоделски семејства во и околу Хосагунда да остварат зголемен, стабилен приход преку диверзификација и зголемена продуктивност. Земјоделците се потпираат на садењето на млади дрвца и обучување за одгледување, агрошумарство и општо за добрите земјоделски пракси. Проектот ќе обнови 250 хектари деградирано шумско земјиште со садење на 25.000 стебла во областа Карнатака, посебно во Хосагунда. До 2000 луѓе би требало да бидат обучени додека трае проектот и по него. За таа цел, ќе се изгради одгледна фарма, а проектот ќе се поврзе со постоечкиот информативно-образовен центар.