КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Зачинети мафини со тиква и спелта

Зачинети мафини со тиква и спелта

Воодушевете овие празници со еден сосема различен рецепт за мафини! Тајната состојка е зачинот кардамон, кој не се користи многу често, а  одлично се комбинира со различни состојки! Погледнете го целиот рецепт.

Потребни состојки за тестото:

  • 200 г dmBio кокосово масло
  • 125 г интегрално брашно од спелта
  • 180 г dmBio шеќер од шеќерна трска
  • 2 јајца
  • 2 лажички dmBio прашок за печиво
  • 150 г ситно рендана тиква
  • ½ лажичка ѓумбир во прав
  • рамна лажичка цимет
  • 1/3 лажичка мелен кардамон

Подготовка на тестото

Вклучете ја рерната на 190 степени. Измешајте го брашното со прашокот за печиво и зачините (ѓумбир, цимет, кардамон). Изматете ги со миксер јајцата и шеќерот, а потоа додадете ја тиквата. На крајот, додадете брашно и убаво изматете. Ставете ги корпичките за мафини во калапот за мафини и поделете го тестото. Печете околу 25 минути и оставете ги мафините да се изладат.

Потребни состојки за филот:

  • 140 г путер на собна температура
  • 70 г шеќер во прав
  • 80 г dmBio млечно чоколадо

Подготовка на филот

Изматете ги со миксер путерот и шеќерот во прав. Потоа додадете чоколадо, претходно растопено на пареа или во микробранова печка. Соединете ги сите состојки за филот и префрлете го во шприц за филување на торти/колачи.

Потребни состојки за пралине од семки од тиква:

  • 1 полна лажица путер
  • 2 лажици dmBio шеќер од шеќерна трска
  • 50 г dmBio семки од тиква
  • малку сол

Подготовка на пралине

Растопете ги путерот и шеќерот во прав во сад за готвење, додека не започне да врие, а потоа додадете ги семките од тиква и солта. Измешајте ги сите состојки, па пржете ги додека не добијат боја. Истурете ја смесата врз хартија за печење и оставете ја да се излади. Ова ,,пралине’’ искршете го на ситни парчиња, така што ќе ги ставите во подебела кеса  и ќе ги иситните со тврд предмет.

На веќе изладените мафини, со готварски шприц, распоредете го филот. Потоа, наросете со иситнетото пралине. Вратете ги мафините во ладилник, за уште малку да се изладат.

  1. dmBio семки од тиква, 225 г

    dmBio

    семки од тиква, 225 г

  2. dmBio кокосово масло, 300 мл

    dmBio

    кокосово масло, 300 мл

  3. dmBio млечно чоколадо, 100 г

    dmBio

    млечно чоколадо, 100 г

  4. dmBio шеќер од шеќерна трска, 500 г

    dmBio

    шеќер од шеќерна трска, 500 г

  5. dmBio прашок за печиво, 4x17 г

    dmBio

    прашок за печиво, 4x17 г

Крај на листата