Веганска сарма со зелка
од Мартина Трајаноска
1/26/2024
Готово за 2 Ч.
Време за подготовка: 30 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 90 Мин.
Веганска
Состојки
за 4 Порции
Веганска сарма со зелка
200 г dmBio „басмати“ ориз
30 г dmBio ореви
30 г dmBio ореви
200 мл dmBio доматно пире
1 лажичка dmBio мешавина од италијански зачини
½ пакување dmBio веган замена за месо
2 лажици dmBio маслиново масло
1 лажичка dmBio сол со билки
1 лажичка dmBio сушен зеленчук во прав
50 г печурки
1 кисела зелка
1 л вода за варење на сармата
Подготовка
на веганска сарма со зелка
Чекор
Во тава за пржење ставете малку маслиново масло и загрејте го. Најнапред кратко пропржете го оризот со печурките и сецканите ореви. Прелијте ја веган замената за месо со врела вода и оставете да отстои 2 минути. Потоа додајте ја веге замената за месо во оризот и зачинете со италијанската мешавина од зачини, солта со билки и сушениот зеленчук
Чекор
Земајте еден по еден лист кисела зелка и пополнете ги со филот, па завиткајте ги како ролат. Земете сад за варење, на неговото дно ставете парчиња од зелката и потоа ставете ги сармите една до друга. Прелијте со вода и доматно пире
Чекор
Ставете го садот на тивок оган и варете додека водата не изврие.Откако сармите целосно ќе бидат сварени, наредете ја една до друга во поголем сад за печење, па потпечете ја во загреана рерна на 200ºС околу 15-20 минути
Чекор
Совет: Ако не сте љубители на вегетаријанската варијанта на сарма, може да ставите мелено месо или при печењето да додадете сланина или колбас. Како веган замена за колбас, може да ги искористите dmBio пикантните веган колбаси





