КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина

Вкусен крцкав вегански сендвич

Вкусен растопен крем од индиски ореви, неверојатно песто од авокадо на крцкав вкусен леб. Згответе вегански крцкав сендвич и уживајте во оброкот. Еве што ви е потребно:

Состојки:

  • 190 г dmBio индиски ореви
  • 100 г сладок компир
  • 150 мл dmBio напиток од соја
  • малку мелена куркума
  • малку црвен пипер
  • 1,5 чешне лук
  • 10 г dmBio сенф
  • 100 мл dmBio крем за готвење од овес
  • малку dmBio црн бибер
  • малку сол
  • 1 врзоп магдонос
  • 40 мл dmBio маслиново масло
  • 4 лажици dmBio сок од лимон
  • 1 авокадо
  • 1 домат
  • малку свеж спанаќ
  • 2 кришки леб
  • малку dmBio масло за пржење
  • по желба: 1 лажица капарис

Подготовка: 

  1. За кремот, ставете 150 г индиски ореви во многу вода околу 2 часа (или да преноќат)
  2. За сосот од авокадо и магднос потребни ви се исечкани ливчиња од магдонос, 40 г индиски ореци, маслиново масло, ½ чешне лук, како и сок од лимон. Додадете ги во сад и блендирајте со рачен блендер. Излупете го авокадото, извадете ги семките и исечкате го на коцки. Додадете го во смесата и зачинете со сол и бибер.
  3. За сосот од авокадо и магднос потребни ви се исечкани ливчиња од магдонос, 40 г индиски ореви, маслиново масло, ½ чешне лук, како и сок од лимон додадете во еден сад и блендирајте со рачен блендер. Излупете го авокадото, извадете ги семките и исечкајте го на коцки. Додадете го во смесата и зачинете со сол и бибер.  

  4. Исечкајте го доматот на тенки парчиња.
  5. Двете кришки леб од едната страна намачкајте ги со масло за пржење. На намачканите страни ставете ги во тава во која претходно сте ставиле масло и на среден оган внимателно загревајте ги додека не станат крвцкави.
  6. Една од кришките намачкајте ја со пестото од авокадо и магдонос на непечената страна. Додадете ги доматите и малку спанаќ.
  7. Другата кришка намачкајте ја на неиспечената страна со кремот од индиски ореви.
  8. Поклопете ги една со друга, исечете ги на половина и сервирајте ги топли.
  9. По желба: Во мал сад со малку жешко масло пропржете капарис 2-3 минути. Внимателно извадете го капарисот од садот, исцедете го со кујнска хартиена крпа  и сервирајте го на сендвичот.
  1. масло за пржење, 750 мл

    dmBio

    масло за пржење, 750 мл

  2. dmBio индиски ореви, 150 г

    dmBio

    индиски ореви, 150 г

  3. dmBio органски сенф, 200 мл

    dmBio

    органски сенф, 200 мл

  4. dmBio крем за готвење од овес, 200 мл

    dmBio

    крем за готвење од овес, 200 мл

  5. dmBio маслиново масло, 750 мл

    dmBio

    маслиново масло, 750 мл

  6. dmBio куркума, 60 г

    dmBio

    dmBio куркума, 60 г

  7. dmBio црн бибер, 70 г

    dmBio

    dmBio црн бибер, 70 г

Крај на листата

Макарони со песто босилек и дуках