КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина

Веганска супа од кисела зелка

од Ана Жонтар Кристанц

2/16/2024

dm

Време за подготовка: 20 Мин.

Време за готвење-/печење: 60 Мин.

Традиционално јадење

Состојки

за 6 Порции

  • 1 кг кисела зелка

  • 2 л вода

  • 2 пакувања dmBio вегански колбаси

  • 1 кафена лажичка dmBio сушен зеленчук во прав

  • 150 г каша од просо

  • 6-8 компири

  • ½ кафена лажичка сол – по желба

  • црн пипер dmBio по желба

  • 1 – 2 ловоров лист – по желба

  • 2 лажици пченично брашно тип 405

  • 150 мл вода

  • 2 – 3 лажицо dmBio маслиново масло

Подготовка

на супата

  1. Киселата зелка ја измиваме до саканата киселост. Ја ставаме во сад и ја полеваме со вода. Ги додаваме пропржените сецкани колбаси, црн пипер, сушен зеленчук, сол и ловоров лист. Откако ќе зоврие, вариме 40 – 45 минути на тивок оган.

  2. Во друг сад, во солена зовриена вода, ставаме каша од просо и поситно сечен компир. Кога ќе се сварат, ги цедиме.

  3. Кога зелката ќе биде сварена, ја додаваме сварената каша од просо и компир. Промешуваме.

  4. Згуснуваме со брашно, кое го мешаме со вода и масло. Ги тргаме колбасите, ги сечкаме и ги враќаме во садот. Промешуваме. Се служи веднаш.

  5. Наместо кисела зелка може да употребите и кисела репка и да приготвите малку поинаква верзија на оваа супа.

  1. dmBio вегански колбаси, 250 г

  2. dmBio сушен зеленчук во прав, 290 г

  3. dmBio црн пипер, 70 г