Медитеранска фритата направена од растителни состојки
Не мора секогаш да правите фритата од јајца - само пробајте ја оваа идеја за појадок или вечера. Зеленчукот одлично оди со тофу и брашно од наут, кои се основата на фритата. И можете да бидете креативни со него, па понекогаш сменете го зеленчукот и користете: печурки, спанаќ, модар патлиџан...
Зеленчук:
- dmBio маслиново масло
- 1 кромид
- 3 чешниња лук
- 1 мала тиквица
- 400 г сос од домати
- сол
- свеж босилек
Исечете го целиот зеленчук и загрејте го маслиновото масло. Прво пропржете го кромидот, а потоа додадете го лукот. Кога се ќе омекне, додадете ги тиквичките и биберот и пропржете ги додека нe омекнат. Посолете го зеленчукот и додадете чили по желба. На крајот додадете ги доматите, па намалете ја топлината и сè заедно зовријте за да испари вишокот течност.
Потребни состојки за тестото:
- 400 г dmBio димено тофу
- 200 мл вода
- 1/3 лажичка куркума
- сол
- 120 г брашно од леблебија
- 1 лажица сечкан магдонос
- за сервирање: dmBio песто од босилек
Вклучете ја рерната на 180 степени. Во блендер се ставаат тофуто, водата, куркумата, ориганото и солта и се меле убаво да се добие смеса слична на пудинг. Потоа додадете 3/4 од пржениот зеленчук, брашното од наут и магдоносот (ова може да се меша и со рака). Истурете го тестото за фритата во тавче за рерна, подмачкано со маслиново масло. Одозгора премачкајте го преостанатиот зеленчук за декорација. Печете околу 30 минути во средината на рерната. Готовата веганска фритата оставете ја да се излади, па послужете ја со песто од босилек.