КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Torta so cimet

Торта од цимет и карамела од урми

Божиќната торта со цимет, крем маскарпоне и карамела од урми е совршена за студената сезона. Тортата е мека и сочна во исто време и полна со зимски вкусови. Бројните бадеми во тестото ја прават тортата особено вкусна, циметот дава малку егзотика, додека карамелот од урми е слатка алтернатива на чоколадната глазура.

Состојки за тесто од цимет:

  • 6 jajцa
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер од шеќерна трска
  • 200 г бадеми
  • 180 г ореви
  • 100 г брашно тип 630
  • 100 мл dmBio овесен напиток
  • 3 лажички цимет ( + 2 лажички за посипување)
  • 2 лажички dmBio прашок за печиво
  • прстофат сол

Состојки за крем маскарпоне и карамела од урми:

Карамел од урми:

  • 150 г dmBio урми
  • 150 мл топла вода
  • 50 мл dmBio јаворов сируп
  • 30 г крем од бадем
  • прстофат сол

Крем од маскарпоне:

  • 250 г крем сирење
  • 300 г маскарпоне
  • 250 мл слатка павлака
  • 2 пакетчиња шлаг
  • 50 г шеќер во прав
  • 1 лажичка ванилин шеќер

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 180°C. Подгответе калап за торта околу 21 цм.
  2. Сомелете ги бадемите и во сад измешајте ги бадемите, оревите, циметот, брашното и прашокот за печиво.
  3. Одделете ги јајцата -  посебно жолчки и белки и изматете ги белките со сол.
  4. Путерот и шеќерот се матат додека не се запенат и постепено се додаваат жолчките.
  5. Лесно додадете и изматете ги со жица смесата од бадеми, овесниот напиток и матените белки.
  6. Готовата смеса за тесто додадете ја во калапот за колачи и печете 55-60 минути.
  7. Тестирајте со чепкалка за заби: Кога тестото веќе не е лепливо, извадете ја тортата од рерната.
  8. Оставете го тестото за колачот целосно да се излади.
  9. За карамела од урми, ставете ги урмите во блендер и полека зголемувајте ја брзината.
  10. Додадете ги преостанатите состојки за карамелата од урми и сè измешајте во кремаста смеса. По желба додадете уште малку вода или јаворов сируп.
  11. За кремот маскарпоне, слатката павлака прво се мати со миксер додека не стане тврд крем. Непосредно пред крајот на мешањето додадете го стабилизаторот за шлаг и завршете го матењето.
  12. Во сад измешајте ги маскарпонето, крем сирењето, шеќерот во прав и ванилата во прав, па додадете ја изматената павлака. Изладената подлога за колачот пресечете ја хоризонтално на три дела.
  13. На долниот дел намачкајте малку крем од маскарпоне и врз него посипете околу 1 лажица цимет. Врз неа ставете ја средната основа за колач, исто така премачкајте со крем и посипете со остатокот од циметот.
  14. Покријте со последната подлога за колач и намачкајте го кремот.
  15. Тортата изладете ја во фрижидер најмалку 2 часа.
  16. Намачкајте ја тортата со карамелот од урми и украсете со бадеми, цимет или други јаткасти плодови.
  1. dmBio јаворов сируп Ц, 375 мл

  2. dmBio урми, 200 г

  3. dmBio овесен напиток, 1 л

  4. dmBio прашок за печиво, 4 x 17 г

Крај на листата