
Органско тофу во крем сос од печурки
Состојки:
- 200 г органско тофу dmBio
- 60/90 г сув вргањ
- 100 г органски крем за готвење од овес dmBio
- 1-3 лажики зачини
- Малку мајчина душица
- Бибер
- 1/2 шоља бело вино
- Малку маслиново масло dmBio
- 1.5 лажички вегета dmBio
- Басамати ориз
Подготовка
Пред да поченете со готвењето потопете ги печурките во малку вода и остаете ги да се рехидрираат. Ако користите свежи печурки, измијте ги и исечкајте ги на тенки листови.
Исецкајте го тофуто на коцки во средна големина. Кратко пропржете го во тава со маслиново масло. Потоа додадете ги печурките и пропржете ги и нив кратко. Сипајте го виното, водата во која беа натопени печурките и dmBio vвегетата. Оставете го на среден оган и превртувајте го додека не омекне. Внимавајте да не ви се распаднат коцките.
Откако течноста ќе се намали, додадете го кремот за готвење. Зачинете, додадете мајчина душица и бибер и оставете го неколку минути да се готви.
Сервитајте го со прилог ориз. Оризот пригответе го со вода во која ќе додадете една лажичка dmBio вегета, со што ќе добиете многу побогат вкус.