КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Тестенини од спелта со тиква и горгонзола-бешамел

Тестенини од спелта со тиква и горгонзола-бешамел

Препуштете се на магичниот вкус на тиквата, во еден малку поинаков рецепт. Погледнете како да подготвите dmBio тестенини од спелта, со тиква и бешамел со горгонзола.

Потребни состојки:

  • 400 г тиква
  • околу 20 листа жалфија
  • 1 полна лажичка црвен пипер
  • чили во прав, по желба
  • 40 г dmBio маслиново масло
  • 40 г брашно тип 405
  • 500 г алпско млеко
  • ¼ лажичка мускатно оревче
  • 100 г горгонзола
  • 200 г dmBio тестенини од спелта
  • 40 г мелени ореви
  • 4 лажици рендан пармезан
  • сол и бибер
  • лук

Подготовка

Тиквата исечете ја на мали коцки. Зачинете ја со 1 лажица маслиново масло, сол, бибер, црвен пипер, чили и половина од жалфијата, која претходно ситно ќе ја исечкате. Испржете ја тиквата на маслиново масло (1 лажица) додека не стане сосема мека. Пред крај, додадете и ситно сечкан лук и уште малку пржете.

Во меѓувреме, загрејте го остатокот од маслиновото масло и додадете брашно. Малку пропржете, постепено додавајте млеко и гответе додека сосот не се згусне. Ставете само малку сол, бидејќи сирењето е солено. Тргнете го садот од рингла и додадете му на сосот мускатно оревче и иситнето сирење.

Сега сварете ги тестенините во 2 л вода во која ќе додадете 20 г сол. Не треба да ги варите до крај, бидејќи ќе се доварат во рерна. Префрлете ги тестенините во сад за печење и измешајте ги со бешамелот. Коцките зачинета тиква ставете ги на крај.

Останатиот дел од жалфијата исто така иситнете го, па измешајте го со ситно сечканите ореви и пармезан – посипете преку тестенините. Печете ги во загреана рерна на 190 степени околу 20 минути. Сервирајте со салата, идеален е миксот на зелени салати.

  1. dmBio маслиново масло, 750 мл

    dmBio

    маслиново масло, 750 мл

  2. dmBio тестенини со спелта, 500 г

    dmBio

    тестенини со спелта, 500 г

Крај на листата