КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Сладок компир со зачинета леблебија

Сладок компир со зачинета леблебија

Потребни состојки:

  • 4 средно големи слатки компири
  • 3 лажици dmBio маслиново масло
  • Сол и бибер
  • 1 тегла dmBio леблебија
  • Мала лажичка кумин
  • ½ лажичка црвен пипер
  • Чили во прав
  • Аспарагус
  • Млада рукола
  • 2 полни лажици dmBio путер од сусам
  • 2 лажици вода
  • 2 лажици dmBio јаболков оцет
  • 2 лажички мед

Подготовка

Загрејте ја рерната на 180 степени. Слаткиот компир измијте го и избоцкајте ја кората со вилушка. Ставете го во тава покриена со хартија за печење и печете го околу 50 минути. Готов е кога ќе го боцнете компирот со чепкалка за заби која без проблем ќе помине низ него.

Додека се пече компирот, зачинете ја леблебијата и направете дресинг.

Леблебија

Потребно е прво да ја исцедите и да ја натапкате со убрус, како би се елиминирале вишокот на течности. Зачинете ја со кумин, бибер, црвен пипер и чили. Добро промешајте и оставете да се маринира додека компирот не е готов. Пробајте дали е доволно зачинета, бидејќи компирот нема потреба да го насолувате.

Дресинг

Измешајте го путерот од сусам со мед, јаболков оцет и вода. Дресингот треба да биде доволно густ за да остане на јадењето, но и доволно редок за да може лесно со лажица да ставите врз јадењето.

Аспарагус

За аспарагусот е доволно само да го остстраните тврдиот дел од дршката, да му ставите бибер и малку маслиново масло.

Кога ќе го извадите компирот од рерна, ставете го во чинија, а во истата тава, на едната половина ставете ги леблебиите и печете ги околу 10 минути. Потоа, додадете го аспарагусот на другата половина од тавата – па заедно сè печете уште околу 10 минути.

Кога сите овие состојки ќе бидат спремни, склопете го јадењето. Прво исечете го компирот на пола, но не до крај и отворете го ,,како книга’’. Прелијте го со една лажица дресинг. Ставете ја во средина руколата, аспарагусот и леблебијата. Прелијте со остатокот од дресингот и сервирајте додека е уште топло.

Бонус совет: Доколку ви се грицка нешто здраво и вкуснo додека гледате филм – направете ги само леблебиите од овој рецепт и ќе имате совршени грицки! 

  1. dmBio леблебија, 350 г

    dmBio

    леблебија, 350 г

  2. dmBio путер од сусам, 250 г

    dmBio

    путер од сусам, 250 г

  3. dmBio јаболков оцет, 750 мл

    dmBio

    јаболков оцет, 750 мл

  4. dmBio маслиново масло, 750 мл

    dmBio

    маслиново масло, 750 мл

Крај на листата