Салата од киноа и сладок компир: Совет за dmBio рецепт

Разнобојно искуство на вкусови кое кога ќе се стави во чаша е совршено да го понесете заедно со вас. Печен сладок компир, топла киноа и свеж бејби спанаќ ја прават оваа салата класичен рецепт.
Блогерката за храна Ева Фишер ни открива и како!
Состојки за 2 лица:
- 125 г dmBio три вида киноа
- 1 калинка
- 2 раце свежи листови бејби спанаќ
- 4 лажици dmBio бадеми
- 2 млади кромитчиња
- ½ китка од нане и коријандер
- 2 слатки компира
- 2-3 лажици dmBio мед или dmBio јаворов сируп
- 2 лажици семе од сусам
- ½ лимон
- 400-500 мл вода (киноа)
- 3 лажици dmBio маслиново масло
- околу 4-6 лажици оцет Condimento Bianco
- сол и црн пипер
Подготовка
- Загрејте ја рерната на 180°C, рерна со вентилатор на 200°C (горна/долна топлина). Излупете го слаткиот компир и исечете го на коцки од околу 1 цм. Слаткиот компир ставете го на тава обложена со хартија за печење, прелијте го со маслиново масло и мед/јаворов сируп, посипете со сол и сусам. Печете во рерна на средната решетка околу 25 минути додека слаткиот компир не поцрвене.
- Измијте ја киноата во цедалка под млаз вода додека водата не стане бистра. Потоа оставете ја киноата да се готви во вода која веќе врие околу 20 минути.
- Во меѓувреме измијте го младиот кромид и исечете го на ситни кругови. Нането и коријандерот измијте ги, исушете ги, отстранете ги листовите и ситно исечкајте ги. Исечкајте ги и бадемите, исчистете ја калинката и исцедете го лимонот. Измијте го спанаќот и ставете ги сите состојки во сад за салата.
- Готовата киноа и коцките од сладок компир оставете ги малку да се изладат и измешајте ги со останатите состојки во садот.
- Направете маринада од маслиново масло, оцет, сок од лимон, мед или јаворов сируп, сол и бибер и со неа маринирајте ја салатата.
- За да уживате во веганска салата од киноа, едноставно заменете го медот со јаворов сируп.
Ева Фишер од foodtastic.at
Блогот на Ева foodtastic.at е еден од најпознатите блогови за храна во Австрија. Нејзините безглутенски рецепти се полни со енергија и уживање. Со многу креативност, знаење и искуство, таа создава вистинска експлозија на вкусови од внимателно избрани состојки. Повеќе рецепти можете да најдете и во нејзините готвачи.
„Исхраната не значи само јадење и пиење. За мене тоа е најубавата животна потреба. Тоа ме инспирира, ме храни, ме грее и ме зближува со моите најблиски. Затоа што има ли нешто попријатно од храната?“