Пролетна салата со печени парчиња палента
За 4 порции
Оваа пролетна салата со крцкаво печени парчиња палента е освежителна, неверојатно вкусна, а притоа изгледа и супер. Палентата се готви навистина брзо и лесно. Пред сервирањето треба само да биде малку потпечена. Шарената салата се вклопува и како главно јадење, но и како предјадење во велигденското мени.
Печени парчиња палента:
- 400 г dmBio зачин (вегета)
- 200 мл напиток од бадем
- 130 г dmBio палента
- 40 г пармезан (рендан)
- Сол, бибер
- dmBio масло за пржење

Дресинг:
- 10 лажици dmBio јаболков оцет
- 8 лажици dmBio маслиново масло
- 1 лажичка мед
- Сол, бибер
Дополнитлено:
- 4 варени јајца
- 1 пиперка
- 1 морков
- 1 краставица
- 1 млад кромид
- 8 ротквички
- 1 рака креша или семки од сончоглед
- 4 лажици dmBio сончогледово масло
- салата по желба, на пр. рукола
- Зачинот, напитокот од бадем и палентата ставете ги во еден сад. Оставете ги да провријат, подесете на средна топлина и оставете ги да се готват 10-15 минути, додека палентата не биде зготвена.
- Додадете го пармезанот и мешајте. По потреба додадете сол или бибер. Смесата префрлете ја во сад обложен со фолија. Оставете ја да се олади.
- Измешајте ги сите состојки за дресингот во една чаша и ставете ја на страна.
- Измијте ги салатите и зеленчукот. Пресечете ја пиперката на пола, извадете ги семките и исецкајте ја на фини кришки. Морковот и млакиот кромид исецкајте ги на тенки кришки. Краставицата исечете ја по должина. Јајцата излупете ги и пресечете ги на пола.
- Салатата, зеленчукот, семките од сончоглед, јајцата ставете ги во чинија и маринирајте ги со дресингот.
- Загрејте тава. Додадете 3-4 лажици масло. Оладената палента исечете ја на во квадратни форми. Испржете ги парчињата од секоја страна по неколку минути додека не добијат златно-кафена боја.
- Топлите парчиња палента распределете ги по салатата. Уживајте веднаш.





