КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Посни шведски ќофтиња со шампињони

Посни шведски ќофтиња со шампињони

Шведските ќофтиња станаа популарни пред неколку години, и секако се подготвува онаа стандардна верзија со месо. Оваа посна алтернатива со ориз и шампињони е многу интересна!

Потребни состојки за ќофтињата:

  • 200 г басмати ориз
  • 1 среден по големина кромид
  • 300 г шампињони
  • 2-3 лажици dmBio соја сос
  • 2 полни лажици dmBio мелено ленено семе
  • 1 лажица сув магдонос
  • ½ лажичка мускатно оревче
  • 1/3 лажичка бел бибер
  • 1/3 лажичка црн бибер
  • 2 лажици dmBio маслиново масло + за пржење
  • сол
  • 50-60 г лебни трошки

Потребни состојки за сосот:

  • 2 лажици dmBio маслиново масло
  • 2 рамни лажици брашно тип 550
  • 2 лажици dmBio супа од зеленчук во прав
  • 240 г dmBio неутрална павлака за готвење со овес
  • 3 лажици соја сос
  • 1 полна лажица средно лут dmBio сенф
  • 1/3 лажичка бел бибер
  • сол по вкус
  • свеж магдонос
  • за сервирање: dmBio фарфали

Подготовка

Сварете го оризот во солена вода, процедете го остатокот вода и оставете го да се излади. Во 300 мл врела вода растворете го правот за супа од зеленчук. Потопете го лененото семе во 4 лажици вода и оставете го да набабри и да се згусне.

Исечкајте ги кромидот и печурките и гответе ги на маслиново масло, додека кромидот смекне, печурките да добијат малку боја и да испари водата. Кога печурките ќе се изладат, ставете ги во блендер со соја сосот, па блендирајте додека добиете смеса како паштета. Спојте ја пастата од печурки, ленено семе и ориз – и мешајте (во сецко или блендер) додека оризот стане поситен и да добиете хомогена смеса. Ставете ги и преостанатите зачини, па повторно измешајте.

Од оваа смеса направете мали топчиња. Работете со масни раце – иако се лепи, полесно се обликува. Пржете ги ќофтињата на средна температура, на маслиново масло, за однадвор да добијат боја. Ако тавата за пржење е мала, пржете неколку пати, за да не ви се исполни тавата многу. Кога ќофтињата се готови, подгответе го сосот.

Загрејте маслиново масло и пропржете го брашното. Постепено додавајте од супата со зеленчук, со постојано мешање, па гответе неколку минути додека се згусне. Додадете ја павлаката за готвење, соја сос, сол, бибер и сенф. Сосот треба да биде густ, но не премногу – па доколку има потреба, додадете малку вода. Пробајте и додадете зачини доколку треба.

На крајот, ставете ги ќофтињата во сосот, измешајте и ставете магдонос. Сервирајте со тестенини по избор – ние овој пат се одлучивме за фарфали.

  1. dmBio супа од зеленчук во прав, 290 г

    dmBio

    супа од зеленчук во прав, 290 г

  2. dmBio сенф, 200 мл

    dmBio

    сенф, 200 мл

  3. dmBio ленено семе, 400 г

    dmBio

    ленено семе, 400 г

  4. dmBio неутрална павлака за готвење со овес, 200 мл

    dmBio

    неутрална павлака за готвење со овес, 200 мл

  5. dmBio соја сос, 250 мл

    dmBio

    соја сос, 250 мл

  6. dmBio фарфали, 300 г

    dmBio

    фарфали, 300 г

Крај на листата