
Посни шведски ќофтиња со шампињони
Шведските ќофтиња станаа популарни пред неколку години, и секако се подготвува онаа стандардна верзија со месо. Оваа посна алтернатива со ориз и шампињони е многу интересна!
Потребни состојки за ќофтињата:
- 200 г басмати ориз
- 1 среден по големина кромид
- 300 г шампињони
- 2-3 лажици dmBio соја сос
- 2 полни лажици dmBio мелено ленено семе
- 1 лажица сув магдонос
- ½ лажичка мускатно оревче
- 1/3 лажичка бел бибер
- 1/3 лажичка црн бибер
- 2 лажици dmBio маслиново масло + за пржење
- сол
- 50-60 г лебни трошки
Потребни состојки за сосот:
- 2 лажици dmBio маслиново масло
- 2 рамни лажици брашно тип 550
- 2 лажици dmBio супа од зеленчук во прав
- 240 г dmBio неутрална павлака за готвење со овес
- 3 лажици соја сос
- 1 полна лажица средно лут dmBio сенф
- 1/3 лажичка бел бибер
- сол по вкус
- свеж магдонос
- за сервирање: dmBio фарфали
Подготовка
Сварете го оризот во солена вода, процедете го остатокот вода и оставете го да се излади. Во 300 мл врела вода растворете го правот за супа од зеленчук. Потопете го лененото семе во 4 лажици вода и оставете го да набабри и да се згусне.
Исечкајте ги кромидот и печурките и гответе ги на маслиново масло, додека кромидот смекне, печурките да добијат малку боја и да испари водата. Кога печурките ќе се изладат, ставете ги во блендер со соја сосот, па блендирајте додека добиете смеса како паштета. Спојте ја пастата од печурки, ленено семе и ориз – и мешајте (во сецко или блендер) додека оризот стане поситен и да добиете хомогена смеса. Ставете ги и преостанатите зачини, па повторно измешајте.
Од оваа смеса направете мали топчиња. Работете со масни раце – иако се лепи, полесно се обликува. Пржете ги ќофтињата на средна температура, на маслиново масло, за однадвор да добијат боја. Ако тавата за пржење е мала, пржете неколку пати, за да не ви се исполни тавата многу. Кога ќофтињата се готови, подгответе го сосот.
Загрејте маслиново масло и пропржете го брашното. Постепено додавајте од супата со зеленчук, со постојано мешање, па гответе неколку минути додека се згусне. Додадете ја павлаката за готвење, соја сос, сол, бибер и сенф. Сосот треба да биде густ, но не премногу – па доколку има потреба, додадете малку вода. Пробајте и додадете зачини доколку треба.
На крајот, ставете ги ќофтињата во сосот, измешајте и ставете магдонос. Сервирајте со тестенини по избор – ние овој пат се одлучивме за фарфали.