Ролована погача со песто, сланина и моцарела
Највкусниот „солен грев“ е дефинитивно тестото подготвено во италијански стил – затоа што ретко сретнуваме некој што не сака песто, пелат, моцарела, пармезан, сланина, пршута... Токму затоа овде се избрани 3 фаворити: песто, сланина и моцарела.
Потребни состојки за тестото:
- 20 г свеж квасец
- 400 г пченично брашно тип 550
- 120 г интегрално брашно од спелта
- 300 мл топла вода
- 1 лажица сол
- 30 мл dmBio маслиново масло
Растворете го квасецот во вода и оставете го да нарасне. Измешајте го тестото со останатите состојки и оставете го да нарасне 2 часа.
Потребни состојки за погачата:
- 1,5 тегличка dmBio песто од босилек
- 150 г тенко сечкана сланина
- 250 г свежа моцарела
- интегрален сусам
Подготовка:
Тестото развлечете го со сукало во правоаголник со димензии 50 x 35 цм, па премачкајте го со песто. За ова ќе користите 1 тегла. Исечете 7 ленти широки 5 цм со машина за тесто или нож.
Врз лентите намачкајте ја сечканата и исцедена моцарела, а потоа и сланината.
Свиткајте и ставете во тавче обложено со хартија за печење. Отворете ја втората тегла песто, а потоа намачкајте ги кифличките. Оставете го тестото да нарасне (покриено) околу 30 минути - за тоа време загрејте ја рерната на 200 степени. Пред печење посипете со малку сусам. Намалете ја температурата на 180 степени и печете ја погачата околу 45 минути.