КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Пита со спанаќ

Пита со спанаќ

Потребни состојки:

  • 150 г брашно од крупник
  • 100 г ‘ржано брашно
  • 1 dmBio прашок за печиво
  • 3 јајца
  • 100 мл dmBio сончогледово масло
  • 200 мл млеко
  • едно пакување baby спанаќ
  • 250 г фета сирење
  • 25 г dmBio семки од сончоглед
  • 25 г dmBio ленено семе

Подготовка

Спанаќот исечкајте rо многу ситно за да изгледа како да сте го блендирале. Исечкајте ја и фетата на мали коцкички – може и да ја изроните, но поубаво е кога се гледаат парчиња сирење во питата.

Во длабок сад, измешајте ги сите суви состојки: двата вида брашно и прашокот за печиво. Во сад за матење, изматете ги јајцата, па додадете масло и млеко. Помешајте ги јајцата со сувите состојки и ќе добиете смеса која е малку погуста од смесата за проја.

Сега додадете го спанаќот, сирењето, лененото семе и семките од сончоглед. Мала количина семки оставете за одозгора.

Ставете ја смесата во сад за печење (може да поставите доколку сакате и хартија за печење), рамномерно распределете го тестото и посипете го со семките. Печете во загреана рерна на 170 степени, околу 45 минути. Кога питата ќе добие златна боја, а чепкалката за заби ќе излезе сува кога ќе боцнете – тогаш е готова.

Истата оваа смеса, секако може и да ја печете во калап за мафини – а питата одлично оди во прилог со класичните прилози: зеленчук, ајвар, млеко или јогурт.

  1. dmBio прашок за печиво, 4x17 г

    dmBio

    прашок за печиво, 4x17 г

  2. dmBio семки од сончоглед, 500 г

    dmBio

    семки од сончоглед, 500 г

  3. dmBio ленено семе, 400 г

    dmBio

    ленено семе, 400 г

Крај на листата