
Сочна пита со компот од кајсии
Портокалова пита од компот од кајсии, како боите од кои е направена - црвената и жолтата, е бојата на топлината. Портокаловата боја потврдува животот и означува оптимизам, радост, живост, активност и енергија. Кога носиме портокалова, било како облека или шминка, можеме да очекуваме изливи на оптимизам и енергија.
Состојки за кората:
- 380 г брашно тип 550
- 170 г путер
- 1 лажица кокосов шеќер
- ½ лажиче сол
- 130 г ладна вода
- малку екстракт од ванила
- 50 г dmBio ладно цедено сончогледово масло
Исечете го путерот на коцки и добро изладете го. Во сецкото ставете ги путерот, брашното, солта и шеќерот и исечкајте ги. Додадете ванила, масло и дел од водата, па месете. Доколку е потребно, додадете уште вода додека не се формира тестото. Измесете го со раце и поделете го на два дела. Првиот дел треба да биде околу 60% од масата, а вториот околу 40%.
За печење ќе се користи кружен калап со дијаметар од околу 20-22 см.
Ставете ја смесата за печење на дното на садот и употребете сукало за да ја раширите долната, поголема кора. Ставете го така што малку да излегува од рабовите на садот. Расукајте ја и горната кора за да биде малку поголема од садот за печење. Покријте ги двете кори со проѕирна фолија и ставете ги во фрижидер додека не се подготвени за употреба.
Состојки за филот:
- ½ тегла dmBio намаз од кајсии
- сок од ½ портокал
- 1 лажица dmBio сок од лимон
- 3 лажички кокосов шеќер
- 90 г густин
- 2 големи конзерви компот од прска
За доработка: 1 жолчка, кокосов шеќер
Добро исцедете ги кајсиите, па префрлете ги од цедалка во хартиена крпа за да се исфрли сета вишок течност. Половините од кајсијата исечете ги на 3-4 дела, па исцедете ги уште малку. Во тенџере измешајте ги џемот, шеќерот, густинот, циметот, морското оревче и солта - потоа додадете го сокот од портокал.
Сите состојки измешајте ги со шпатула и потоа нежно додајте ги парчињата кајсија. Измешајте сè за да се премачкаат кајсиите со оваа смеса. Со смесата прелијте ја кората, а врз филот рамномерно прелијте го растопениот путер.
Покријте го филот со втората кора и со прстите спојте ги двете. Изматете ги жолчките со лажица вода и премачкајте ги преку горната кора. Потоа малку посипете ја питата со кокосов шеќер. Направете неколку дупки во горната кора со остар, тенок нож.
Се пече во рерна загреана на 175 степени околу 50 минути. По печењето потребно е добро да се излади питата, идеално околу 4 часа. Обично се служи млака или на собна температура - иако најдобро е кога е добро изладена во фрижидер.