Пикантна посна плескавица
од Маја Петровиќ
2/20/2024

Готово за 40 Мин.
Време за подготовка: 20 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 20 Мин.
Главно јадење
•
Вегетаријанско
Состојки
за 4 Порции
Состојки за сос:
2 мали лажички dmBio сируп од агава
2 мали лажички лут сос
2 мали лажички dmBio јаболков оцет
1/3 од мала лажичка лук во прав
За посни плескавици:
80 г dmBio овесни снегулки
200 г dmBio чадено тофу
50 г dmBio индиски ореви
1 исечкана главица кромид
3 исечкани чешниња лук
2 мали лажички лут сос
1 полна мала лажичка dmBio сируп од агава
2 мали лажички dmBio соја-сос
За пржење:
сусам со лушпа dmBio
dmBio сончогледово масло
За послужување:
4 лепињи или помали сомуни
зелена салата
благо кисела, рендана зелка
посен мајонез
Подготовка
на плескавиците
Чекор
Измешајте ги сите состојки и ставете го сосот во фрижидер.
Чекор
Најпрво сомелете ги овесните снегулки во сечко или во блендер. Извадете ги, а потоа сомелете ги тофуто, индиските ореви и другите состојки. Кога ќе ги смелете, соединете ги со овесните снегулки и формирајте четири плескавици.
Чекор
Во чинија се става сусам и во него се валкаат плескавиците. Плескавиците се пржат на масло околу 6-7 минути од секоја страна.
Чекор
Во лепињата ставете мајонез, па зелена салата, па плескавица, прелијте со сос, ставете зелка и послужете. Совет: Во кулинарскиот свет се смета дека највкусните оброци можат истовремено да ги задоволат сите сетила за вкус: солено, слатко, кисело, зачинето, горчливо (сусам) и умами (природен соја сос). Токму затоа овде се користат различни состојки и зачини, кои синергистички создаваат посебно искуство.