КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Tofu burger

Корејски пикантен тофу бургер

Можеби не очекувате премногу од веге бургер и можеби мислите дека не може да ве воодушеви? Тука сме ние да ве предомислиме! Корејски лут сос, во комбинација со димено тофу и сусам ја менува приказната.

Потребни состојки за сосот:

  • 2 лажици мед
  • 2 лажици срирача сос или друг лут сос
  • 2 лажици вински оцет
  • 1/3 лажички лук во прав

Измешајте ги сите состојки и ставете ги во ладилник.

Потребни состојки за тофу плескавиците

  • 80 г dmBio овесни снегулки
  • 200 г dmBio тофу
  • 50 г dmBio сечкани индиски ореви
  • 1 сечкан кромид
  • 3 сечкани чешниња лук
  • 2 лажици срирача сос или друг лут сос
  • 1 полна лажица мед
  • 1 лажица соја сос
  • 1 лажица масло од сусам
  • сусам
  • масло од сусам за пржење

Подготовка

Прво сомелете ги во сецко или во блендер овесните снегулки. Извадете ги, па сомелете го тофуто, индиските ореви и сите останати состојки. Кога ќе биде готово, спојте ги со овесните снегулки и формирајте 4 плескавици. Ставете сусам во чинија и извалкајте ги плескавиците. Испржете ги на масло од сусам околу 6-7 минути од секоја страна.

Потребни состојки за сервирање:

  • 4 лепчиња за бургер
  • зелена салата
  • веган мајонез
  • кисела зелка

На лепчињата ставете мајонез, па зелена салата, потоа плескавиците, прелијте со сос, ставете зелка и послужете.

  1. dmBio овесни снегулки, 500 г

    dmBio

    овесни снегулки, 500 г

  2. dmBio димено тофу, 200 г

    dmBio

    димено тофу, 200 г

  3. dmBio индиски ореви, 150 г

    dmBio

    индиски ореви, 150 г

Крај на листата