Пица од црвена леќа
од Мартина Трајаноска
2/23/2024
Готово за 35 Мин.
Време за подготовка: 10 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 25 Мин.
Вегетаријанско
•
Без јајца
Состојки
Пица од црвена леќа
120 г dmBio црвена леќа
200 мл вода за покиснување на леќата
20 г dmBio овесни снегулки
1 кафена лажичка dmBio прашок за пециво
1 кафена лажичка dmBio сол со билки
20 мл dmBio доматен сос
50 г моцарела
30 г печурки
½ кафена лажичка dmBio мешавина од италијански зачини
1 лажица dmBio веган замена за пармезан
20 г dmBio маслинки
100 г свеж спанаќ
30 г dmBio слатка пченка
Останати додатоци по избор
Подготовка
на пицата
Чекор
Покиснете ја леќата со топла вода и оставете ја најмалку 1-2 часа да отстои или преку ноќ
Чекор
Во блендер додадете ја покиснатата леќа, овесните снегулки, прашокот за печиво, сол и малку од водата , па блендирајте. Ќе добиете густа смеса, која е потребно само да ја префрлите во тава обложена со хартија за печење, со дијаметар од 25 до 30 цм.
Чекор
Печете 10-15 минути во загреана рерна на 180 ºС.
Чекор
Испеченото тесто премачкајте го со доматен сос, додадете од италијанската мешавина со зачини, моцарела, печурки, ситно сечкани маслинки, пченка и веган замена за пармезан.Вратете ја пицата во рерна и печете уште 5-10 минути.
Чекор
Совет: Ако, пак, сте љубител на мексикански и пикантен вкус, наместо доматен сос може да искористите dmBio салса сос.