
Печени крофни со цимет
Ако вашата идеја за десерт не вклучува желба за пржено тесто во многу масло – ова е одличен рецепт!
Потребни состојки:
- 210 г брашно тип 405
- 100 г шеќер од шеќерна трска
- 5 лажички dmBio прашок за печиво
- прстофат сол
- ½ лажичка цимет
- ½ лажичка мускатно оревче
- 1 поголемо јајце
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 120 мл млеко
- 65 г путер
Подготовка
Загрејте ја рерната на 175 степена и намачкајте калап за мафини (или калап за крофни). Може да користите и хартиени корпички.
Во една поголема чинија измешајте ги сите суви состојки: брашно, шеќер, прашок за печиво, сол, цимет и мускатно оревче. Во друга помала чинија изматете ги останатите состојки: јајцето, ванилата, млеко + растопен и изладен путер. Спојте ги овие состојки со сувите – не треба долго да се меша, само додека се соединат. Наполнете ги калапите до ¾ во висина и печете околу 20-25 минути. Изладете неколку минути пред да ги извадите од калапот.
Потребни состојки за украсување:
- 60 г шеќер од шеќерна трска
- 2 лажички цимет
- 70 г путер
Во длабока чинија измешајте го шеќерот и циметот. Во друга чинија стопете го путерот. Потопете ја крофната во путерот, а потоа превртете ја во шеќерот со цимет.
Послужете со dmBio крем од лешник, ако некој помисли дека на путерот и циметот им недостасува чоколаден вкус.