
Овесни корпички со бадеми
Овој десерт не е претерано сладок и преполн е со јаткасти плодови. Доколку сакате посладок вкус, секако при сервирањето може да ставите повеќе јаворов сируп!
Потребни состојки за тестото:
- 125 г dmBio овесни снегулки
- 50 мл dmBio кокосово масло
- ½ лажица dmBio јаворов сируп
Подготовка:
Сомелете ги овесните снегулки додека не станат како брашно и додадете ги останатите две состојки. Направете тесто и поделете го на 8 топчиња. Секое топче развлечете го во калапот за мафини, за да има облик како кора за тарт.
Потребни состојки за филот:
- 50 г dmBio бадеми
- 1-2 лажички dmBio прашок за печиво
- прстофат сол
- ½ лажица мелено ленено семе
- ½ лажица dmBio јаворов сируп
- 1 полна лажица dmBio кокосово масло
- 2 лажици dmBio напиток од бадем
Подготовка
Лененото семе измешајте го со ½ лажица вода и оставете го 10 минути да отстои. Сомелете ги бадемите. Измешајте ги сите состојки и добиениот фил распоредете го преку корите, кои се во калапот за мафини.
Потребни состојки за топингот:
- 60 г сечкани бадеми
- 2-3 лажици dmBio јаворов сируп
- 1-2 лажички dmBio цимет
- 1-2 лажички мелен кардамом (или уште цимет)
- 1 лажица ружина вода (или сок од портокал)
Подготовка
Измешајте ги наведените состојки и распоредете ги преку филот кој е во корпичките.
Печење: Загрејте ја рерната на 180 степена и печете околу 15 минути. Оставете ги корпичките комплетно да се изладат, пред да ги извадите од калапот.