КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Новогодишна ужина без глутен

Новогодишна ужина без глутен

Сè уште барате едноставен и вкусен рецепт за новогодишни колачиња? Што е со топчињата какао од лешник без глутен направени со производи од dmBio? Не само што се лесни за правење, туку имаат фантастичен вкус!

Потребни состојки:

  • 70 г dmBio лешници, сечкани
  • 250 г dmBio цели лешници
  • 5 лажици dmBio сируп од ориз
  • 6 dmBio урми
  • 5 лажици dmBio какао
  • 1 прстофат dmBio ванилин шеќер
  • 5 лажици dmBio напиток од бадем
  • прстофат сол
  • 2 лажици dmBio кокосово масло
  • 30 г dmBio цели лешници

Исечкајте 70 г лешници во сецко и рамномерно посипете ги на чинијата. На сецко ситно исечкајте 250 г лешници. Додадете сируп од ориз, урми, какао, ванилин шеќер, напиток од бадем, сол и кокосово масло и измешајте сè во кремаста смеса.

Најдобро е смесата да се стави во фрижидер 1-2 часа (откако ќе се излади полесно се обликува). Ако не можете да чекате, направете ги топчињата сега. Во секое топче се става јадро од лешник, а потоа околу него се формира топче.

Се тркалаат топчињата во сечкани лешници и се сервираат.

  1. dmBio лешници, 200 г

    dmBio лешници, 200 г

  2. dmBio урми, 200 г

    dmBio урми, 200 г

  3. dmBio какао, 125 г

    dmBio какао, 125 г

  4. dmBio напиток од бадем, 1 л

  5. dmBio кокосово масло, 300 мл

  6. dmBio ситуп од ориз, 250 мл

Крај на листата