
Новогодишна ужина без глутен
Сè уште барате едноставен и вкусен рецепт за новогодишни колачиња? Што е со топчињата какао од лешник без глутен направени со производи од dmBio? Не само што се лесни за правење, туку имаат фантастичен вкус!
Потребни состојки:
- 70 г dmBio лешници, сечкани
- 250 г dmBio цели лешници
- 5 лажици dmBio сируп од ориз
- 6 dmBio урми
- 5 лажици dmBio какао
- 1 прстофат dmBio ванилин шеќер
- 5 лажици dmBio напиток од бадем
- прстофат сол
- 2 лажици dmBio кокосово масло
- 30 г dmBio цели лешници
Исечкајте 70 г лешници во сецко и рамномерно посипете ги на чинијата. На сецко ситно исечкајте 250 г лешници. Додадете сируп од ориз, урми, какао, ванилин шеќер, напиток од бадем, сол и кокосово масло и измешајте сè во кремаста смеса.
Најдобро е смесата да се стави во фрижидер 1-2 часа (откако ќе се излади полесно се обликува). Ако не можете да чекате, направете ги топчињата сега. Во секое топче се става јадро од лешник, а потоа околу него се формира топче.
Се тркалаат топчињата во сечкани лешници и се сервираат.