КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
nordiski-leb

Нордиски леб со семки и јаткасти плодови

Веројатно веќе сте слушнале за поимите: палео диета, кето диета, LCHF (low carb high fat). Ова се видови на исхрана во кои не се јадат житарки, па лебот и печивата се прават од јаткасти плодови и семиња.

Сепак, без разлика дали сте љубител на оваа исхрана или не – треба да го пробате нордискиот леб. Само затоа што е превкусен и нутритивно богат! Погеднете го рецептот веднаш.

Потребни состојки:

  • 150 г dmBio индиски ореви
  • 150 г dmBio ореви
  • 125 г ленено семе
  • 120 г dmBio семки од тиква
  • 120 г dmBio семки од сончоглед
  • 120 г сусам
  • 1 лажица dmBio куркума
  • 1 лажичка dmBio прашок за печиво
  • 1 лажица јаболков оцет
  • 1 лажичка сол
  • 65 г таан
  • 70 г dmBio кокосово масло
  • 5 јајца

Подготовка

Загрејте ја рерната на 170 степена, а помал калап за леб обложете со хартија за печење. Измешајте ги сите суви состојки и во  нив додадете го таанот, кокосовото масло и јајцата. Ставете го тестото во калапот за леб и убаво израмнете – бидејќи овој леб нe нараснува. Печете околу 60 минути, па извадете го на решетка и оставете го да се излади.

Лебот е исклучително калоричен и заситува, па се сече на тенки парчиња и долго трае. Ставете го во ладилник.

  1. dmBio индиски ореви, 150 г

    dmBio

    индиски ореви, 150 г

  2. dmBio ореви, 150 г

    dmBio

    ореви, 150 г

  3. dmBio семки од тиква, 225 г

    dmBio

    семки од тиква, 225 г

  4. dmBio семки од сончоглед, 500 г

    dmBio

    семки од сончоглед, 500 г

  5. dmBio куркума, 60 г

    dmBio

    куркума, 60 г

  6. dmBio прашок за печиво, 4х17 г

    dmBio

    прашок за печиво, 4х17 г

  7. dmBio кокосово масло, 300 мл

    dmBio

    кокосово масло, 300 мл

  8. dmBio веган паштета, 125 г

    dmBio

    веган паштета, 125 г

Крај на листата