
Нордиски леб со семки и јаткасти плодови
Веројатно веќе сте слушнале за поимите: палео диета, кето диета, LCHF (low carb high fat). Ова се видови на исхрана во кои не се јадат житарки, па лебот и печивата се прават од јаткасти плодови и семиња.
Сепак, без разлика дали сте љубител на оваа исхрана или не – треба да го пробате нордискиот леб. Само затоа што е превкусен и нутритивно богат! Погеднете го рецептот веднаш.
Потребни состојки:
- 150 г dmBio индиски ореви
- 150 г dmBio ореви
- 125 г ленено семе
- 120 г dmBio семки од тиква
- 120 г dmBio семки од сончоглед
- 120 г сусам
- 1 лажица dmBio куркума
- 1 лажичка dmBio прашок за печиво
- 1 лажица јаболков оцет
- 1 лажичка сол
- 65 г таан
- 70 г dmBio кокосово масло
- 5 јајца
Подготовка
Загрејте ја рерната на 170 степена, а помал калап за леб обложете со хартија за печење. Измешајте ги сите суви состојки и во нив додадете го таанот, кокосовото масло и јајцата. Ставете го тестото во калапот за леб и убаво израмнете – бидејќи овој леб нe нараснува. Печете околу 60 минути, па извадете го на решетка и оставете го да се излади.
Лебот е исклучително калоричен и заситува, па се сече на тенки парчиња и долго трае. Ставете го во ладилник.