Сочно маринирано пилешко во ореви
Која е тајната на совршено сочно приготвено пилешко месо? Прво пржење, па потоа печење! Погледнете го овој интересен и лесен рецепт и добијте идеја што да подготвите за ручек!
Потребни состојки:
- 2 лажици dmBio сенф
- 40 мл dmBio маслиново масло
- 50 мл бело вино или пилешка супа
- 3 чешниња лук
- 1 лажичка мајчина душичка
- 1 лажичка мед
- околу 120 г ореви
- околу 80 г интегрално брашно од спелта
- 1 лажичка сол
- бибер
Дополнителни состојки:
- 500 г пилешко филе
- dmBio маслиново масло за пржење
- 3 лажички dmBio сенф
- 2 лажички мед
Подготовка
Измешајте го сенфот, маслиновото масло, виното/супата, ситно сечканиот лук, медот и мајчината душичка. Ставете ја маринадата во zip lock кеса. Пилешкото исечкајте го на покрупни парчиња и ставете го во маринадата. Идеално е да се маринира во ладилник од 4 до 12 часа, а супер е ако може и цела ноќ да го оставите.
По ова, вклучете ја рерната да се загрее на 170 степена. Измешајте го брашното со оревите, биберот и солта. Секое парче пилешко месо извалкајте го во овој микс со ореви и добро притиснете за оревите убаво да се залепат за месото.
Ставете го маслиновото масло во сад кој ќе може потоа да го ставите и во рерна – па загрејте го маслото на средна температура. Секое парче месо испржете го од двете страни, буквално по една минута – само малку да добие боја и оревите убаво да се залепат. Потоа, садот ставете го во рерна и печете околу 15 минути.
За тоа време, измешајте го преостанатиот сенф и мед. Готовото пилешко сервирајте го со салата или зеленчук по желба – па прелијте со мешавината од мед и сенф.