
Колач со егзотична глазура
Превкусен колач кој се подготвува со гриз и има прекрасни слоеви на ровко тесто, слој џем од малини и вкусна чоколадна глазура со арома на кокос. Погледнете како да го подготвите!
Потребни состојки:
- 6 јајца
- 200 г шеќер
- 500 г dmBio гриз
- 6 лажици брашно
- 150 г мелени ореви
- 1 пакетче dmBio прашок за печиво
- 150 г растопен путер
- 300 мл dmBio напиток од индиски ореви
- 1 тегла dmBio џем од малини
- 150 г чоколадо за готвење
- 3 лажици dmBio кокосово масло
Подготовка
Изматете ги јајцата заедно со шеќерот околу 10 минути додека волуменот на јајцата не се зголеми. Додајте го млекото, растопениот путер, мелените ореви, гризот и брашното. Додајте го прашокот за печиво и промешајте додека не добиете изедначена смеса. Префрлете во тава за печење обложена со хартија за печење и печете во загреана рерна на 180 степени околу 35-40 минути.
Откако ќе се испече, премачкајте го колачот со џемот од малини и оставете да се излади. За тоа време растопете го чоколадото и кокосовото масло во течна глазура и премачкајте го целиот колач со чоколадната глазура.