КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Kolach badem leblebija

Колач со бадем и леблебија

Леблебијата е одлична во сите солени комбинации. А, бидејќи е полна со протеини и има неутрален вкус – секако може да ја користите и во десерти!

Потребни состојки за основата од бадем:

  • 100 г бадеми
  • 10 dmBio урми
  • 2 лажици dmBio кокосово масло

Подготовка

Сите состојки ставете ги во сецко и поделете ги во 3-4 округли калапи (за индивидуално сервирање) – или во еден округол калап со пречник околу 15 цм.

Потребни состојки за кремот од леблебија:

  • 1 тегла dmBio леблебија
  • 2 лажици путер од бадем
  • 3 лажици мед
  • 1 лажица dmBio кокосово млеко
  • 1 лажичка dmBiо цимет
  • сок од ½ лимон
  • малку сол

Подготовка

Сите состојки освен леблебијата, ставете ги во сецко и иситнете ги. Потоа процедете ја леблебијата, додадете ја во останатите состојки и сомелете повторно. Распоредете го кремот врз кората, па оставете ги колачите во ладилник за кремот да се стегне. Украсете со бадемов путер, сечкани урми и бадем – и послужете!

  1. dmBio кокосово млеко, 200 мл

    dmBio

    кокосово млеко, 200 мл

  2. dmBio цимет, 50 г

    dmBio

    цимет, 50 г

  3. dmBio леблебија во тегла, 350 г

    dmBio

    леблебија во тегла, 350 г

  4. dmBio урми, 200 г

    dmBio

    урми, 200 г

Крај на листата