КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Медитеранска киноа со зеленчук

Медитеранска киноа со зеленчук

Ако немате време, а сакате да подготвите брз и здрав ручек – ова e рецептот што ви треба! Погледнете како да подготвите егзотична киноа со зеленчук, во еден сад за готвење со само неколку намирници!

Потребни состојки:

  • едно пакување dmBio веган колбаси
  • микс зачини: сол, бибер, босилек, оригано
  • 3 лажици dmBio маслиново масло
  • 1 помал кромид
  • 200 г шампињони
  • 1 тиквица
  • арабијата сос
  • 180 г dmBio киноа
  • свеж магдонос

Подготовка:

Исечкајте ги колбасите на крукчиња, па ситно исечкајте го кромидот и лукот. Иситнете ги печурките и тиквицата. Прво треба да ги испржите колбасите во половина количина од потребното маслиново масло. Извадете ги од тавчето кога ќе добијат боја. Додадете го преостанатото маслиново масло, испржете го кромидот – кога ќе омекне, додадете ги печурките и тиквиците. Кога зеленчукот ќе пушти вода, ставете го лукот, киноата, зачините, арабијата сосот и околу 200 мл вода. Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и гответе ги покриени со капак уште околу 15 минути – со повремено мешање и додавајте вода по потреба. Кога киноата ќе биде зготвена, а водата редуцирана – вратете ги колбасите и ставете магдонос. Можете да сервирате со dmBio крцкав леб од спелта.

  1. dmBio веган колбаси, 250 г

    dmBio

    веган колбаси, 250 г

  2. dmBio киноа, 500 г

    dmBio

    киноа, 500 г

  3. dmBio маслиново масло, 750 мл

    dmBio

    маслиново масло, 750 мл

  4. dmBio крцкав леб од спелта, 200 г

    dmBio

    крцкав леб од спелта, 200 г

Крај на листата