КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Карамел пудинг со манго и индиски ореви

Карамел пудинг со манго и индиски ореви

Дали знаете дека ориз оди одлично во комбинација со карамела? Мангото и индиските ореви, дополнително му даваат фантастичен вкус на овој интересен рецепт! Погледнете кои состојки ви се потребни и како да го подготвите.

Потребни состојки за карамелата:

  • 50 г кокосов шеќер
  • 2 лажици dmBio јаворов сируп
  • ½ лажичка сол
  • малку dmBio кокосово масло

Подготовка на карамелата

Калапите за суфле намачкајте ги малку со кокосово масло, но само по краевите – не и дното. Ставете ги состојките во мал сад за готвење и загрејте ги на средна температура, додека не започнат да вријат. Продолжете да готвите уште околу 30 секунди без да мешате, додека шеќерот не се карамелизира и добие боја. Тргнете го садот од шпорет и распоредете ја карамелата во 2 поголеми калапи за суфле (или во 3-4 помали, зависно од тоа какви имате). Навалете ги калапите лево-десно за карамелата рамномерно да се распредели по дното и оставете ги чиниите на страна, на собна температура. После неколку минути, ќе се стегне карамелата.

Потребни состојки за оризовиот пудинг:

  • 100 г ориз за сутлијаш
  • 480 мл dmBio бадемово млеко
  • 30 мл dmBio јаворов сируп
  • екстракт од ванила
  • арома со рум или 5 мл рум
  • прстофат сол
  • 1 лажица dmBio кокосово масло
  • 50 г dmBio индиски ореви
  • 30 г dmBio сушени парчиња манго

Подготовка на оризовиот пудинг

Наполнете сад за готвење со вода и почекајте да зоврие. Во зовриената вода ставете го оризот, гответе го 1 минута и процедете го. Вратете го оризот во садот за готвење и додадете бадемово млеко, јаворов сируп, ванила, рум и сол. Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и со постојано мешање гответе околу 15-18 минути – пробајте го оризот за да проверите кога ќе биде готов. Кога ќе бидете до половина време со готвењето, додадете сечкани индиски ореви и сечкани парчиња манго.

Кога ќе биде оризот готов, треба да биде кремаст и да има малку течност. Додадете го кокосовото масло, промешајте и распоредете го оризот преку карамелата која е во калапите за суфле.

Оставете да се излади 30-40 минути на собна температура, пред да го ставите во ладилник. Во ладилник треба да биде најмалку 6 часа.

За сервирање, одвојте го оризовиот пудинг од краевите на калапот со нож и превртете го на чинија. Веднаш ќе излезе од калапот, без грижи. Овој пудинг може да стои во ладилник дури 4 дена.. И навистина е превкусен!

  1. dmBio јаворов сируп, 375 мл

    dmBio

    јаворов сируп, 375 мл

  2. dmBio индиски ореви, 150 мл

    dmBio

    индиски ореви, 150 мл

  3. dmBio кокосово масло, 650 мл

    dmBio

    кокосово масло, 650 мл

  4. dmBio суви парчиња манго, 100 г

    dmBio

    суви парчиња манго, 100 г

  5. dmBio напиток од бадем, 1 л

    dmBio

    напиток од бадем, 1 л

Крај на листата