Кантучини со ореви, вишни и чоколадо
од Ана Жонтар Кристанц
2/20/2024

Готово за 50 Мин.
Време за подготовка: 20 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 30 Мин.
Десерт
Состојки
Кантучини со ореви, вишни и чоколадо
3 големи јајца
150 г dmBio шеќер од шеќерна трска
350 г пченично брашно тип 405
½ dmBio прашок за печиво
130 г dmBio ореви
130 г вишина
130 г dmBio темно чоколадо
1 кафена лажичка dmBio сончогледово масло
1 белка – за премачкување
Кора од лимон
Подготовка
на кантучини
Чекор
Вишните, оревите и чоколадото се сечкаат на крупно. Се двојат белките и жолчките од јајцата.
Чекор
На белките се додава една третина од шеќерот и се мати шлаг. Жолчките се матат со преостанатиот шеќер и мед сè додека смесата не се удвои.
Чекор
Вишните, чоколадото и оревите се посипуваат со лажица брашно. Во преостанатото брашно се става прашокот за печиво. Во жолчките прво се додава маслото, кората од лимон, а потоа оревите, чоколадото и вишните, па дури потоа брашното. Сосема на крајот се додава шлагот од белките.
Чекор
Формираме двe поголеми или три помали векни. Ако тестото се лепи на рацете, помогнете си со вода.Векните се печат 30 минути на 180°C степени. За време на печењето се премачкуваат со белките кои претходно сме ги изматиле со жица.Жешките векни веднаш се сечат накосо на парчиња и се оставаат да се исушат на воздух и да се стврднат.
Чекор
Совет: Наместо ореви, темнo чоколадо и вишни, може да употребите и своја верзија на суво овошје и јатки. Одлична комбинација е и брусница со ‘фстаци или чоколадо со лешници.