Хумус од леќа со солени стапчиња
од Ана Жонтар Кристанц
3/19/2024
Готово за 15 Мин.
Време за подготовка: 15 Мин.
Состојки
за 4 Порции
Хумус од леќа со солени стапчиња
400 г наут (ја чуваме видата од конзервата)
200 г dmBio црвена леќа
1 кафена лажичка dmBio сируп од агаве
2 сушени домати
3 лажици dmBio намаз од сусам
½ -1 кафена лажичка лук во прав – по желба
Чили во прав – по желба
2/3 – 1 кафена лажичка лук во прав – по желба
¼ кафена лажичка црвен пипер
4-5 лажици dmBio лимонов сок
1-2 лажици dmBio маслиново масло
Неколку големи листови свеж магданос
1 кафена лажичка сусам
dmBio стапчиња од сусам
Подготовка
на хумусот
Чекор
Наутот, зготвената леќа, чилито, намазот од сусам, лимоновиот сок, црвениот пипер, сечкан сушен домат, солта, сирупот од агаве, лукот и маслиновото масло се миксираат додека да се добие фина смеса.
Чекор
Ја додаваме водата од конзервата со наут, додека да ја добиеме посакуваната густина и по желба додаваме лимонов сок, сол и шеќер и лук.
Чекор
Сервираме и по желба декорираме со сусам, магдонос, масло или црвен пипер. Послужуваме со солени стапчиња.
Чекор
Сушениот домат може да се замени со кафена лажичка доматен екстракт или 2 лажици доматен сос. Наместо предложените стапчиња може да изберете какви било крекери за макање.