КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина

Хумус од леќа со солени стапчиња

од Ана Жонтар Кристанц

3/19/2024

Готово за 15 Мин.

Време за подготовка: 15 Мин.

Состојки

за 4 Порции

Хумус од леќа со солени стапчиња

  • 400 г наут (ја чуваме видата од конзервата)

  • 200 г dmBio црвена леќа

  • 1 кафена лажичка dmBio сируп од агаве

  • 2 сушени домати

  • 3 лажици dmBio намаз од сусам

  • ½ -1 кафена лажичка лук во прав – по желба

  • Чили во прав – по желба

  • 2/3 – 1 кафена лажичка лук во прав – по желба

  • ¼ кафена лажичка црвен пипер

  • 4-5 лажици dmBio лимонов сок

  • 1-2 лажици dmBio маслиново масло

  • Неколку големи листови свеж магданос

  • 1 кафена лажичка сусам

  • dmBio стапчиња од сусам

Подготовка

на хумусот

  1. Чекор

    Наутот, зготвената леќа, чилито, намазот од сусам, лимоновиот сок, црвениот пипер, сечкан сушен домат, солта, сирупот од агаве, лукот и маслиновото масло се миксираат додека да се добие фина смеса.

  2. Чекор

    Ја додаваме водата од конзервата со наут, додека да ја добиеме посакуваната густина и по желба додаваме лимонов сок, сол и шеќер и лук.

  3. Чекор

    Сервираме и по желба декорираме со сусам, магдонос, масло или црвен пипер. Послужуваме со солени стапчиња.

  4. Чекор

    Сушениот домат може да се замени со кафена лажичка доматен екстракт или 2 лажици доматен сос. Наместо предложените стапчиња може да изберете какви било крекери за макање.

  1.  dmBio ореви 150 г

    dmBio црвена леќа, 500 г

  2. dmBio шеќер од шеќерна трска, 1 кг

    dmBio соленки со сусам, 75 г

  3.  dmBio темно чоколадо, 100 г

    dmBio намаз од сусам, 250 г

  4. dmBio сируп од агаве, 250 мл

    dmBio сируп од агаве, 250 мл

  5.  dmBio сончогледово масло, 500 мл

    dmBio маслиново масло, 750 мл

  6. dmBio прашок за печиво, 4x8 г

    dmBio лимонов сок, 200 мл