
Палента на грил тава
Потребни состојки:
- 400 г dmBio палента
- 700 мл вода
- сол и мелен црн пипер по вкус
- ½ лажичка лук во прав
- прстофат dmBio италијански зачин со билки
- 1 лажица путер
- 2-3 лажици dmBio маслиново масло
Подготовка
Во тенџере на оган со зовриена вода, сварете ја палентата и зачините. Мешајте постојано додека не добиете густа смеса.
Додајте го путерот и промешајте. Префрлете ја зготвената палента во тавче обложено со хартија за печење и со помош на шпатула израмнете ја целата површина. Оставете да се стегне околу 40-50 минути на ладно место. Пресечете триаголници од смесата и на загреано маслиново масло на грил тава гответе ги триаголниците палента. Сервирајте и уживајте.
Добар апетит!


