КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Palenta

Палента на грил тава

Потребни состојки: 

  • 400 г dmBio палента
  • 700 мл вода
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • ½ лажичка лук во прав
  • прстофат dmBio италијански зачин со билки
  • 1 лажица путер
  • 2-3 лажици dmBio маслиново масло 

Подготовка

Во тенџере на оган со зовриена вода, сварете ја палентата и зачините. Мешајте постојано додека не добиете густа смеса.

Додајте го путерот и промешајте. Префрлете ја зготвената палента во тавче обложено со хартија за печење и со помош на шпатула израмнете ја целата површина. Оставете да се стегне околу 40-50 минути на ладно место. Пресечете триаголници од смесата и на загреано маслиново масло на грил тава гответе ги триаголниците палента. Сервирајте и уживајте.

Добар апетит!

  1. dmBio палента, 500 мл

    dmBio

    палента, 500 мл

  2. dmBio маслиново масло, 750 мл

    dmBio

    маслиново масло, 750 мл

  3. dmBio италијански зачин со билки, 35 г

    dmBio

    италијански зачин со билки, 35 г