Грав со колбас: летен, брз и вегански
Мешунките се добар извор на протеини и влакна во секое време од годината, но за лето - класичното долго готвење на грав со чадено месо и многу кромид не е најидеалниот избор. Затоа, еве предлог за полесна и побрза варијанта на грав, во која е додаден зеленчук. А за зачадениот вкус и пикантноста се заслужни веганските колбаси.
Потребни состојки:
- 20 г dmBio сончогледово масло
- 4 чешниња лук
- 1 мал кромид
- 3 моркови
- 200 г шампињони
- 50 г dmBio пире од домат
- 2 конзерви dmBio бел грав
- 1 коцка за супа dmBio
- 15 г dmBio кокосов шеќер
- по 1 лажица: куркума, мелена црвена пиперка, рузмарин и мајчина душица
- 1 пакување dmBio вегетаријански колбаси
- свеж магдонос за сервирање
Кромидот и лукот и шампињоните ситно исечкајте ги на четвртинки (или помали). Исечете го морковот на тенки прстени и колбасите. Исцедете го гравот. Измерете околу 700 мл вода. На масло пропржете го кромидот и кога ќе омекне додадете ги лукот, морковот и печурките. Пржете неколку минути, а потоа додадете ги колбасите, шеќер, зачини и доматна паста (додадете малку подготвена вода). Кога зеленчукот ќе омекне, додадете ја коцката за супа, гравот и остатокот од водата. Се динста на умерена температура околу 20 минути. Садот е готов кога ќе испари вишокот вода и ќе се сварат морковите. Послужете топло со свеж магдонос.