КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Grav so kolbas

Грав со колбас: летен, брз и вегански

Мешунките се добар извор на протеини и влакна во секое време од годината, но за лето - класичното долго готвење на грав со чадено месо и многу кромид не е најидеалниот избор. Затоа, еве предлог за полесна и побрза варијанта на грав, во која е додаден зеленчук. А за зачадениот вкус и пикантноста се заслужни веганските колбаси.

Потребни состојки:

  • 20 г dmBio сончогледово масло
  • 4 чешниња лук
  • 1 мал кромид
  • 3 моркови
  • 200 г шампињони
  • 50 г dmBio пире од домат
  • 2 конзерви dmBio бел грав
  • 1 коцка за супа dmBio
  • 15 г dmBio кокосов шеќер
  • по 1 лажица: куркума, мелена црвена пиперка, рузмарин и мајчина душица
  • 1 пакување dmBio вегетаријански колбаси
  • свеж магдонос за сервирање

Кромидот и лукот и шампињоните ситно исечкајте ги на четвртинки (или помали). Исечете го морковот на тенки прстени и колбасите. Исцедете го гравот. Измерете околу 700 мл вода. На масло пропржете го кромидот и кога ќе омекне додадете ги лукот, морковот и печурките. Пржете неколку минути, а потоа додадете ги колбасите, шеќер, зачини и доматна паста (додадете малку подготвена вода). Кога зеленчукот ќе омекне, додадете ја коцката за супа, гравот и остатокот од водата. Се динста на умерена температура околу 20 минути. Садот е готов кога ќе испари вишокот вода и ќе се сварат морковите. Послужете топло со свеж магдонос.

  1. dmBio

    кокосов шеќер, 250 г

  2. dmBio

    пире од домати, 200 г

  3. dmBio

    грав 400 г

  4. dmBio

    сончогледово масло 500 мл

  5. dmBio

    супа во коцка, 66 г

  6. dmBio

    вегетаријански колбаси, 130 г

Крај на листата