Вкусна крем чорба со куркума и кари
Кремасто кари, прекрасен басамати ориз, крцкаво зготвени индиски ореви – нашата веганска крем чорба со куркума и кари ќе Ви пружи неверојатно уживање во Вашиот оброк.
Состојки
- 400 г басамати ориз
- 80 мл dmBio масло за пржење
- 150 г кромид
- 1 чили пиперче
- 40 г ѓумбир
- 2-4 чешниња лук
- 2 лажици ким
- 1 лажичка dmBio куркума
- 2-4 лажички dmBio сол со билки
- 300 г пиперка
- 120 г dmBio доматен сос
- 800 мл dmBio кокосово млеко
- малку dmBio сок од лимон
- малку dmBio црн бибер
- 100 г dmBio индиски ореви
- 20 г коријандер
Подготовка:
- Басамати оризот гответе го во голема количина вода околу 15 минути.
- На коцки исечканиот кромид, чили пиперче, исечениот ѓумбир и иситнетите чешниња лук додадете ги во сад со масло за пржење и динстајте околу 4 минути на среден оган.
- Додадете го кимот, куркумата, на ленти исечената пиперка, 2 лажички сол со билки и доматен сос во садот и оставете лесно да се пропржи. Потоа додадете го кокосовото млеко.
- Зачинете со малку сол со билки, сок од лимон и црн бибер.
- Убаво измешајте и оставете да се готви околу 8 минути.
- Индиските ореви ставете ги во тава и на среден оган лесно пропржете ги со масло за пржење. На тоа додадете го одозгора свежиот коријандер.
- Кари сосот и оризот ставете ги во длабока чинија и одозгора сервирајте ги пропржените индиски ореви.








