
Чоколадни аранчини - италијански топчиња од ориз
Пробајте го овој едноставен десерт во кој оризот и темното чоколадо одлично се совпаѓаат со портокал и цимет.
Потребни состојки за оризот:
- 350 мл алпско млеко
- 50 г шеќер од шеќерна трска
- 400 г вода
- рендана кора од портокал
- ½ лажичка dmBio цимет
- малку сол
- 300 г ориз
- 20 г путер
Во тенџере ставете млеко, шеќер, вода, рендана кора од портокал, цимет и сол. Кога сè ќе зоврие, додадете го оризот и варете околу 15 минути додека не омекне и испари течноста. Тргнете го од оган и додадете го путерот и измешајте. Покријте со проѕирна фолија и оставете да се излади целосно.
Останати состојки:
- 150 г dmBio темно чоколадо
- 1 јајце
- 100 г брашно
- 100 мл млеко
- презла
- dmBio сончогледово масло
- неколку лажици шеќер
- малку цимет
Чоколадото исечкајте го на коцки и оставете го на страна. Изладениот ориз поделете го на околу 9 или 10 топчиња. Намачкајте ги рацете со масло и оформете топче ориз на раката, а потоа ставете чоколадо во средината - околу 15 гр. Затворете ја топката така што чоколадото да остане во средината и формирајте топче. Со останатата смеса повторете ја постапката.
Во сад измешајте ги јајцето, брашното и млекото за да добиете погуста маса - како за палачинки. Истурете презла во друг сад. Секое топче потопете го во смесата, а потоа во презла. Кога ќе подготвите сè – испржете ги во врело масло.
Откако ќе се испржат, ставете ги на салфетка да се исцедат - потоа измешајте ги шеќерот и циметот и во оваа смеса валкајте ги сите топчиња. Може да се сервираат и топли и ладни.