КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина
Чоколаден колач со киноа

Чоколаден колач со киноа

Овошната сезона е во полн ек, па во моментов уживаме во црешите. А црешите, одлично одат во комбинација со чоколадо!

Потребни состојки:

Потребни состојки за глазурата:

Подготовка:

Ставете ја киноата и водата во сад за готвење – кога водата ќе зоврие на повисока температура, намалете ја на средна, ставете капак и гответе околу 15-20 минути, додека киноата не биде готова и не ја впие течноста.

Вклучете ја рерната на 180 степени. Калапот за куглоф намачкајте го со кокосово масло и ставете од какаото во прав, па протресете.

Ставете ја киноата во блендер. Додадете сок од портокал, јајца, ванила, кокосово масло,  шеќер, какао, прашок за печиво и сол. Блендирајте додека не добиете мазна смеса. На крајот додадете стопено чоколадо и уште малку блендирајте. Ставете ги и ситно сечканите суви кајсии и промешајте.

Ставете го тестото во калап и печете околу 50 минути. Оставете го печениот колач да отстои  10-15 минути, па извадете го од калапот.

За глазурата, стопете го чоколадото во микробранова печка или на пареа. Додадете го кокосовото масло и ванилата, па добро промешајте. Оставете да отстои 2-3 минути, повторно промешајте и распоредете преку колачот. Идеално е да се послужи на собна температура.

  1. dmBio суви кајсии, 200 г

    dmBio

    суви кајсии, 200 г

  2. dmBio кокосово масло, 300 мл

    dmBio

    кокосово масло, 300 мл

  3. dmBio киноа, 500 г

    dmBio

    киноа, 500 г

  4. dmBio темно чоколадо, 100 г

    dmBio

    темно чоколадо, 100 г

  5. dmBio прашок за печиво, 4х17 г

    dmBio

    прашок за печиво, 4х17 г

  6. dmBio шеќер од шеќерна трска, 500 г

    dmBio

    шеќер од шеќерна трска, 500 г

  7. dmBio какао, 125 г

    dmBio

    какао, 125 г

Крај на листата