КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина

Chili sin carne чили без месо

од Маја Петровиќ

2/26/2024

 Chili sin carne чили без месо

Време за подготовка: 15 Мин.

Време за готвење-/печење: 40 Мин.

Главно јадење

Вегетаријанско

Состојки

за 4 Порции

  • 3 чешниња лук

  • 2 главици кромид

  • 1 лута пиперка 

  • 2 моркова

  • 120 г dmBio соја

  • 1 dmBio коцка за супа

  • 1 dmBio коцка за супа

  • 30 мл dmBio маслиново масло

  • 1 полна мала лажичка црвен пипер

  • 50 г dmBio доматна паста

  • 200 г пасиран домат

  • 400 г пелати во конзерва

  • 1 конзерва dmBio црвен грав

  • 1 тегличка dmBio слатка пченка

  • Сол и црн пипер

  • 250 г dmBio интегрален „басамати“ ориз (сварен)

  • магдонос, лимета или лимон

  • тортиља чипс

  • авокадo

Подготовка

на чилито

  1. Подгответе ги намирниците. Коцката за супа прелијте ја со 400 мл вода и во топлата супа додајте ги соините парчиња. Оставете ги да отстојат 15 минути, па процедете ги и зачувајте ја супата. Во меѓувреме, ситно исечкајте ги кромидот, лукот и лутата пиперка, а морковот исечкајте го на помали коцки. Исцедете ја пченката, а гравот исплакнете го и исцедете го. Изгмечете ги пелатите на парчиња.

  2. Во тава загрејте го маслиновото масло и пропржете го кромидот. Кога ќе омекне се додаваат лукот, лутата пиперка и морковот, па сѐ се пропржува на средна температура со повремено мешање. Потоа во тавата ставете ги дехидрираните соини парчиња и доматната паста и сè заедно пржете уште 5 минути.

  3. Кога зеленчукот целосно ќе омекне, ставете ги пелатите, пасираните домати, супата што остана од натопените соини парчиња, гравот и пченката. Зачинете со црвен пипер, сол и бибер. Оставете го јадењето да се динста околу 25 минути на пониска температура и повремено мешајте. Кога ќе биде готово, пробајте и приспособете ги зачините, а потоа послужете со претходно сварен ориз со некои или со сите предложени намирници за послужување.

  4. Совет: По желба, чилито можете да го готвите и повеќе од 25 минути. Јадењата со мешунки имаат подобар вкус и добиваат густина кога се готват малку подолго од потребното. Ова се случува поради скробот што е природно присутен во кромидот, морковот, гравот и пченката. Сите состојки на ова јадење природно не содржат глутен.

  1. dmBio црвен грав, 400 г

  2. dmBio слатка пченка, 340 г

  3. dmBio коцка за супа, 66 г

  4. dmBio доматна паста, 200 г

  5. dmBio маслиново масло, 750 мл

  6. dmBio соја сос, 250 мл