КатегорииКатегорија навигацијаГлавна содржина

Банофоли пита веганска и без печење

од Маја Петровиќ

2/16/2024

Готово за 35 Мин.

Време за подготовка: 10 Мин.

Време за готвење-/печење: 25 Мин.

Десерт

Веганско

Состојки

за 8 Порции

За кора:

  • 80 г dmBio овесни снегулки

  • 75 г бадеми 

  • 70 г dmBio урми без семки

  • 65 г dmBio стопено кокосово масло 

  • 25 г dmBio путер од кикирики

  • прстофат сол

За фил:

  • 160 г dmBio урми без семки

  • 50 г dmBio индиски ореви 

  • 40 г dmBio путер од кикирики

  • 150 мл dmBio кокосово млеко 

  • 25 г dmBio путер од кикирики

  • арома на ванила

  • прстофат сол

  • 50 г dmBio стопено кокосово масло 

  • 50 г dmBio стопено кокосово масло 

За украсување:

  • 3 банани

  • малку сок од лимон

  • 1 изматена веганска слатка павлака

  • 1 полна дланка бланширани кикиритки

  • dmBio црно чоколадо 

  • dmBio сируп од урми 

Подготовка

на Банофоли пита

  1. Чекор

    Користете калап за тарт со димензии 33 x 11 цм или кружен калап со дијаметар од околу 20-22 цм. Сомелете ги овесните снегулки и бадемите во блендер. Потоа, додадете ги сите останати состојки во блендерот.

  2. Чекор

    Калапот покријте го со проѕирна фолија и распоредете ја кората. Убаво обликувајте ја и оставете ја да се излади во замрзнувач додека го подготвувате филот.

  3. Чекор

    Сите состојки ставете ги во блендер и убаво измешајте за да добиете крем. Прелијте ја изладената кора со кремот и кратко изладете во фрижидер.

  4. Чекор

    Бананите исечкајте ги на малку подебели коцки. Исцедете сок од лимон за да не пожолтат и ставете им тенок слој од павлаката за да не се исушат. Изладете ја питата во фрижидер. Пред послужување, додајте побогат слој од павлаката, украсете со сечкани кикиритки, темно чоколадо и сируп од урми.

  5. Чекор

    Питата најдобро се сече и е највкусна кога е многу добро изладена. Најдобро е да ја подготвите еден ден однапред. Прво изладете ја во фрижидер, па завиткајте ја во проѕирна фолија и оставете ја да се олади до следниот ден. Следниот ден украсете ја непосредно пред послужување, а можете да украсувате и веќе исечени парчиња директно на чинијата.

  1. dmBio овесни снегулки, 500 г

    dmBio овесни снегулки, 500 г

  2. dmBio сируп од урми, 180 мл

    dmBio сируп од урми, 180 мл

  3. dmBio путер од кикирики, 250 г

    dmBio путер од кикирики, 250 г

  4.  dmBio кокосово млеко, 300 мл

    dmBio кокосово млеко, 300 мл

  5.  dmBio индиски ореви, 150 г

    dmBio индиски ореви, 150 г

  6. dmBio урми без семки, 200 г

    dmBio урми без семки, 200 г

  7. dmBio црно чоколадо, 100 г