Банофоли пита веганска и без печење
од Маја Петровиќ
2/16/2024
Готово за 35 Мин.
Време за подготовка: 10 Мин.
•
Време за готвење-/печење: 25 Мин.
Десерт
•
Веганско
Состојки
за 8 Порции
За кора:
- 80 г dmBio овесни снегулки 
- 75 г бадеми 
- 70 г dmBio урми без семки 
- 65 г dmBio стопено кокосово масло 
- 25 г dmBio путер од кикирики 
- прстофат сол 
За фил:
- 160 г dmBio урми без семки 
- 50 г dmBio индиски ореви 
- 40 г dmBio путер од кикирики 
- 150 мл dmBio кокосово млеко 
- 25 г dmBio путер од кикирики 
- арома на ванила 
- прстофат сол 
- 50 г dmBio стопено кокосово масло 
- 50 г dmBio стопено кокосово масло 
За украсување:
- 3 банани 
- малку сок од лимон 
- 1 изматена веганска слатка павлака 
- 1 полна дланка бланширани кикиритки 
- dmBio црно чоколадо 
- dmBio сируп од урми 
Подготовка
на Банофоли пита
- Чекор - Користете калап за тарт со димензии 33 x 11 цм или кружен калап со дијаметар од околу 20-22 цм. Сомелете ги овесните снегулки и бадемите во блендер. Потоа, додадете ги сите останати состојки во блендерот. 
- Чекор - Калапот покријте го со проѕирна фолија и распоредете ја кората. Убаво обликувајте ја и оставете ја да се излади во замрзнувач додека го подготвувате филот. 
- Чекор - Сите состојки ставете ги во блендер и убаво измешајте за да добиете крем. Прелијте ја изладената кора со кремот и кратко изладете во фрижидер. 
- Чекор - Бананите исечкајте ги на малку подебели коцки. Исцедете сок од лимон за да не пожолтат и ставете им тенок слој од павлаката за да не се исушат. Изладете ја питата во фрижидер. Пред послужување, додајте побогат слој од павлаката, украсете со сечкани кикиритки, темно чоколадо и сируп од урми. 
- Чекор - Питата најдобро се сече и е највкусна кога е многу добро изладена. Најдобро е да ја подготвите еден ден однапред. Прво изладете ја во фрижидер, па завиткајте ја во проѕирна фолија и оставете ја да се олади до следниот ден. Следниот ден украсете ја непосредно пред послужување, а можете да украсувате и веќе исечени парчиња директно на чинијата. 






