Сподели и отпечати

color #000000
color #000000

dmBio Кањива

...за нас новитет, а во нејзината „татковина“ – Перу, вистинска класика! Житарката, исто така позната и како бебе-киноа, со лесно чоколаден вкус е перфектен додаток во Вашата исхрана и се препорачува при печење или како додаток во салати.


 

Што е кањива? 

Мали, темни семиња од растението Chenopodium, со потекло од Ј.Америка! 


 

dmBio кањива, 300 г
Редовна цена: 329 мкд
 

Кањивата, како и Амарантот и Киноата, припаѓаат на иста група семиња, со потекло од Боливија и јужните делови на Перу. Оваа билка вообичаено расте на надморска висина од 4000 метри, во високите предели на Андите. Малите темни семиња со лесно чоколаден вкус се честа состојка на разни штангли, но исто така може да се најдат и како состојка во леб. Кањивата, по самиот свој состав е безглутенска и содржи висок процент на (15-19) на протеини. Покрај тоа, кањивата е богата со железо, фолна киселина и висок процент на балансни материи.